Jäätävän speden sunnuntai

Jäätävä Spede jatkuu

Jarla on huumorimies

Pertti Jarla: Jäätävän speden sunnuntai, Like 2017

1970 luvulla Pertin kotiin rakennettiin navettaa. Niinpä Perttikin viihtyi rakennuksella ja tietysti rakennusmies opetti Pertille vaikka mitä, mm. lintsausta. Mies otti Pertin autoon ja niin mentiin baariin. Eikä koira perään haukkunut. Nykyaikaisella raksalla tuota ei ehkä katsottaisi hyvällä.

Pertillä ja kavereilla oli trio nimeltä Äppö. No tietysti yksi soitti komppikitaraa ja toinen soolokitaraa. Pertti taas rummutti matkalaukkua toinen palli näkyvissä.

Vuonna 2017 Pertti heräsi päänsärkyyn. Teksasista ostettu kallis paita oli tuolilla. Namipaloja etsivä koira oli purrut siihen reiän. Silmälasit olivat hukassa. Anopin koira nylkytti jalkaa, kun Pertti etsi silmälaseja sängyn alta. Miten teillä lähti käyntiin vuosi 2017?

Jarlan huumori on tullut paremmin tutuksi Fingerpori- stripeistä, joita ilmestyy joka toisessa lehdessä. Kuulemma baarista tulevat parhaat yleisövinkit. Fingerpori perustuu sanojen kaksoismerkityksiin. Nämä, puolittain elämänkerraliset Helsingin Sanomien sunnuntaisarjikset, ovat Jarlalle henkilökohtaisia.

Jäätävä spede on Jarlan elämänkertaa ja jotenkin viehättävän humoristista lueksittavaa. Joskus tietysti Jarla pistää pahoja, mutta se hänelle suotakoon. Onhan tämä albumi sentään semmoista tajunnanvirran ja oletettavasti eletyn sekoitusta.

Pidin Jäätävästä spedestä. Siinä on mukana arjen komiikkaa ironialla höystettynä. Joskus mennään jopa ankariinkin itsetilityksiin, mutta jos näitä juttuja katselee pariin kertaan löytyy kyllä jotain mietittävää. Eiköhän jokaisella ole samantapaisia kokemuksia kun oikein rehellisiä ollaan. Jarlalla niitä on vain enemmän ja monipuolisempia, joihin on sekoitettu annos tajunnanvirtaa.

Jouko Varonen