Jan Vapaavuori: Ensimmäinen pormestari, Otava Kustannus 2022

Pormestarin ilot ja surut

Jan Vapaavuori tilittää

Jan Vapaavuori: Ensimmäinen pormestari, Otava Kustannus 2022

Vapaavuori on monen tärkeän viran tuttu ja sanoo, että aina ei hänen päätöksistään ole tykätty. Itsekin olen joskus pitänyt hänen habitustaan hivenen ristiriitaisena.

Mutta raskas työ suurkaupungin ”isänä” kyllä tekee tehtävänsä ja monen vaikean asian käsittely syö miestä henkisesti.

Vapaavuori joutui pormestarikaudellaan selvittelemään myös koronapaineita ja joskus oli tavoitteena tehdä Helsingistä ihan maailman paras kaupunki, mitä tulee hallinnon toimivuuteen sekä onnistumisiin ja epäonnistumisiin strategian kärkihankkeissa.

Pormestari tuumii kirjassaan:

…”Kaupungin älykkyys puolestaan tarkoittaa ennen kaikkea älykkäiden teknologioiden hyödyntämistä kaupungin infrastruktuurissa ja palveluissa, mutta aivan erityisesti älykkäiden kaupunkilaisten voimavarojen hyödyntämistä. Älykaupunki ilman fiksuja asukkaita ja yrityksiä on vain kuollutta rautaa”…

Lueskelen mieluusti elämänkertakirjoja ja sitä enemmän, mitä vahvemmin on mukana henkilön persoonallisuus.

No Vapaavuori kyllä ottaa mukaan kirjaan niin onnistumiset, kuin virheet, ei siinä mitään. Suuri metropoli on niin monipuolinen hallittava, että kriitikonrenttu nostaa Jan Vapaavuorelle hattua korkealle.

Pormestari on omalta osaltaan ollut nostamassa Suomea impivaaralaisuuden syövereistä kansainvälisyyden ja kansainvälisen kanssakäymisen tärkeään aspektiin.

Hyvä kirja. Kiitosta vain. Otin aimo harppauksen kohti orientaatiota ”pääkaupungin isän” ongelmanasetteluihin.

Tarjoan arvosanaa excellent +

Arvonantoni tulee pelkästään jo holistisen näkemyksen monipuolisesta käsittelystä, mitä tulee kirjailijan lukuisiin työpaineisiin ja myös voittoihin näkemyksellisyyden kehittämisessä niin virassa kuin ihmisenä oppimisessa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen