Jari-Matti Latvala, Elämän erikoiskoe, Otava Kustannus 2020

Minkä ralli toi, sen tytöt vei

Rallihuipun kirjavat vaiheet

Riikka Smolander-Slotte: Jari-Matti Latvala, Elämän erikoiskoe, Otava Kustannus, 2020

Kun Jari-Matti täytti viisitoista, alkoi ralli saada yhä isomman osan elämässä ja orastava kiinnostus tyttöihin unohtui.”…

…”Jari-Matin kannalta on ollut epämukavaa ja kiusallista, kun isän alkoholinkäyttö on lähtenyt käsistä hänen epäonnistumistensa vuoksi esimerkiksi Jyväskylän MM-rallissa, jossa on paljon mediaa paikalla”…

…” Vuoden 2008 lopulla Jari Matti muutti Monacoon ja koti-Suomeen jäivät tavarat, ralliautot, parisuhde ja ystävät. ” …

…” Sanoin Jari-Matille, että ei Maisa sun kanssa olisi, jos olisit tyhjätasku…Oliko rakkautta koskaan Maisan puolelta, sitä en osaa sanoa…Maisa sai hänen päänsä pyörryksiin”…

Jari-Matti, kuten monet muutkin rallitähdet oli alasta kiinnostunut jo lapsena. Toki jääkiekkokaukalokin käväisi mielessä. No rahaa tuli kun pääsi ensin näyttämään taitonsa esim. Jyväskylän rallitaipaleilla. Ja Jarilla oli epäonnekseen silmää myös tytöille.

Summa summarum. Kirja käsittelee lähes kronologisesti rallimiehen taipaleen aina lapsuus- ja nuoruusvuosista erilaisiin pikataipaleisiin niin elämässä kuin rallissa. Kolareita tuli, hitto vie, molemmissa kun komistusta katselivat tytöt sillä silmällä, toisin sanoen tytöt iskivät silmää Jarille ja Jari, ressukka, iski silmänsä heihin.

Kirja on kivasti laadittu. On säröisempiä, tummenettuja osastoja, joissa kerrotaan jos mahdollista kiertelemättä. Toisaalta on elämänkertagenreen kuuluvaa siloisempaa antia ja joskus hengästykseen asti niitä pikataipaleita ja erikoiskokeita.

Voiton hetkellä maailma hymyili Jarille ja tappion tultua oma isäkin siirtyi ottipuolelle, hän kun ei sylkäissyt lasiin. Jari-Matti ei olisi näyttänyt tässä suhteessa tulleen isäänsä.

Oli jänskää lukea tätä kirjaa ja seurata miehen vaiheita. Se näyttää tuo rallimiehen todellisuus maailman huipulla olevan lähes hektisempää kuin f-ykkösissä ja joskus homma eskaloituu, kuin konsanaan pässillä päätä leikattaessa.

Pidin kirjasta.

Pistän oikean käden sydämen puolelle rintaa rehdin oloiselle rallijulkkikselle. Toden kun sanon, niin peilasin omaa tietänikin Jarin vuoristorataan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen