Jay Lewis, Yöstä valoon, Bazar kustannus, 2019

Yö-kitaristin kosket ja suvannot

Jay Lewis – elämänkerta

Jay Lewis: Yöstä valoon, omaelämänkerta, Bazar Kustannus 2019

Niin sitä on menty, tuumii yli viisikymppinen kitaristi, jonka erääksi virstanpylvääksi suomalaisten silmissä nousi Yö – yhtyeen jäsenyys.

Elämään on mahtunut tosi yrittämistä, huumeiden ja naisten kanssa koheltamista, amerikan valloitusyritystä, jne jne…

Mies sai pitkän aikaa väsäämälleen elämänkertakirjalle kustantajan ja toden totta, Suomen kansa kyllä muistaa kaiken, joka liittyy Olli Lindholmin Yö-yhtyeeseen, Jopa Jayn.

No Olli sai koheltaja-Jaysta tarpeekseen, kuten tytötkin. Oli jamaikalaista kaunotarta ja parisuhdetta ensisilmäykseen luottaen.

Mitä siis. Ihanan rakastettava luonnonlapsi on tämä kitaristi. Ei ihme, että nimikirjoituksia on jonotettu. Mitä sitä ihminen muuta voi pyytää, kuin että saa olla rehellinen itselleen, vähät välittää kulisseista ja vihapuheista. No, joskus joku pistää varomattoman jätkän pahaan pinteeseen, mutta mitäpä noista. Jay on selvinnut ja nyt on vuorossa kirjaprojekti.

Jay kyllä varoo, siistien elämänkerturien tyyliin, tosi paljastuksia ja skandaaleita. Kerronta on usein asiallista ja arkityylistä. Joskus sentään pitää vähän maalailla:

…”Levy-yhtiön pomon/tuottajan kotona ei oltu ilmeisesti siivottu vuosiin. Paikka oli järkyttävässä kunnossa, kylpyammeessakin lillui vanha likavesi, koska viemäri oli mennyt tukkoon. Jos paikassa olisi ollut torakoita, nekin olisivat kävelleet puujaloilla pitääkseen itsensä siisteinä.”…

Toivottavasti raikuli-Jaylle avautuu välillä ura myös kirjailijana. Sympatiani ovat aina luonnonlapsien puolella. Kätken heidät rintaani vasemmalle puolelle. Niin myös Jayn. Kas, kun itsekin kuulun tähän uhanalaiseen porukkaan, joka joutuu olemaan kärsimysten tuttu elämässään, mutta ilon hetket ovat elämisen arvoisia, jopa euforisia.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen