Jenni Kokander: Yksi miljoonasta, Tammi Kustannus

Lentoemäntäjuttu Kokanderilta

Tummia kohtaloita ja oivaa kerrontaa

Jenni Kokander: Yksi miljoonasta, Tammi Kustannus 2022

Jenni Kokander tunnetaan paremmin näyttelijänä ja televisiosarjojen vetonaula-juontajana. On häneltä ilmestynyt aiemmin romaani Sukupuuttoon kuolleiden planeetta, jonka harmaasävyjä jatkaa paikoin tämä uusinkin.

Murhahan se tapahtuu, lentoemäntä löytyy pyörävarastosta. Lisäksi katoaa nuorukainen tietymättömiin.

Kokander on koomikko ja tv:stä tuttu. Elokuvissakin on tullut tehtyä kehuttuja roolisuorituksia. Teatterikoulupohjalta hän laajentaa repertuaariaan nyt tosimielessä kirjallisuuden saralla. Kiittelijöitä ja kohderyhmääkin löytyy.

Olisikohan kysymys niistä kuuluisista klovnin kyyneleistä kun häneltä pukkaa ahdistavia elämäntarinoita ihan kavalkadina.

…”Älä nyt saatanassa minua ammu, vaari huutaa särkyvällä äänellä. Orvokki miettii hetken, miten säälittävä vaari on. Resuinen, ryppyinen ja liian laihaksi mennyt. Vähän niin kuin kulkukoira tai rähjääntynyt, vanha takki, joka ei enää jaksa roikkua edes henkarissa.”…

Niinpä niin. Kokanderilla on sana hallussa ja hän sanookin, että romaanin henkilöt on puhaistu ns. lipan alta, iman todellisuuspohjaa. Sen sijaan miljööt ovat tuttuja, mm. lapsuusmaisemat Länsi-Pasilasta.

Tykkäsin lukea Kokanderin kirjaa sen ihmiskuvauksen ja verbaalin oivaltamisen takia. Dekkareissa yleensä tutkitaan rikoksia ja johtolankoja, mutta Kokanderpa tuumii, että että hän ei edes puutu kyseisen lentomännän rikostutkintaan.

Paremminkin löytyy mielenkiintoisia elämäntarinoita ja ihmiskohtaloita, jotka kiinnostavat lukijaa.

Hyvä Jenni! Siitä vain laajentamaan repertuaaria kirjallisuuden puolelle, vaikka oletkin mielestäni myös taitava komedienne.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen