Jenni Multisilta: Yksi teistä kuolee, Like Kustannus 2020

Esikoisteos joogaopettajalta

Tytöt siis päättivät laihduttaa

Jenni Multisilta: Yksi teistä kuolee, Like Kustannus 2020

Jenni Multisilta ( s. 1992) on toiminut mm. ilma-akrobatian parissa, ohjannut tankotanssiharrastajia, ja lukaissut itsensä kauppatieteiden maisteriksi.

Tämä psykologisesti ladattu kirja kertoo tyttösten päätöksestä laihduttaa itsensä äärirajoille asti. Sairastahan semmoinen on, mutta hommaan liittyy monenmoisia mielen koukeroita, joita esikoiskirjailija kokee selvitellä tässä tiiliskivessään.

Kunhan ei kirjasta kohoaisi uutta Sonja O:ta tai Häräntappoasetta. Kirjailija kyllä olisi ulkonäöltäänkin medialla ihan namipala (anteeksi).

Mutta asiaan. Tyttöset päättävät laihduttaa ihan tosissaan ja olla tietysti sillätavoin mieliksi pojille. Tai olisiko homman stimuloijana kasvuikäisten tapa protestoida kaikkia mahdolllisia aikuistumisen paineita vastaan, ei vähiten huoltajia.

Anna kohottaa katseensa. Hän avaa jo sateenvarjoaan. ”Se ei ollut meidän syy”, sanon. Ääneni värisee surkeana ja uppoaa holvikaareen. Anna olisi joskus saattanut nauraa sille, sanoa bitch älä kuseta, mutta nyt Anna vain katsoo. … Havahdun vasta, kun suntio koputtaa olalleni ja sanoo, että seuraava tilaisuus alkaa puolen tunnin kuluttua.”

No, psykologisia trillereitä on hauskaa ja mielenkiintoista lukea. Oletettavasti aikuistuvat nuoret ovat ihan haltioissaan ja visat vinkuvat tämän teoksen tiimoilta. Tytöthän oppivat kokemastaan mm. sitä, että joskus on tullut elettyä väärin. Kun ei enää koskaan voi kävellä omilla jaloilla, nuoruuden hullujen kujeiden vuoksi, on aika vaihtaa arvomaailmaa vähemmän hektiseksi. Onneksi on uskolliset poikaystävätkin keksitty tyttöhupakoille.

Jenni Multisilta on enemmän kuin lupaava esikoiskirjailija. Hän ei aloita uraansa kepeillä ja pintaliitoisilla jutuilla, joissa kaupunkilaisopettaja menee maalaiskouluun ja alkaa vehdata kylän vauraiden maanviljelijöiden kanssa. Ei ei. Hän pistää peliin viiltävää ja riipaisevaa analyysia, raikkaalla nappiverbalistiikalla.

Niin sitä pitää. Excellent+.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen