Jensen: Ihmiselle susi, WSOY Kustannus 2021

Tiiliskivi kadonneen etsinnästä

Juonenkulut johtavat syvälle pahaan

Jens Henrik Jensen: Oxen, Ihmiselle susi, WSOY Kustannus, 2021

Sotilastaustainen Oxen lähtee seikkailemaan. Hänen kun pitäisi etsiä iäkästä miestä. No kun romaanin henkilöt ovat enemmän tai vähemmän tekemisissä vakoilun kanssa, niin voi hyvänen aika ja helevatan helevata. Siinä pyllähtävät iisin tehtävän kuviot päälaelleen ja kairaudutaan syvemmälle ja syvemmälle pahan ytimeen. Siitä sopasta ei jää puuttumaan kuin kohtalokas nainen, mutta kauankos Jensen kietaisee semmoisen tähän samaan keitokseen. Oxenin pintapuolisesti tuntema Margarethe se vasta on semmoinen mimmi, että vakoilutaustoja ja tummia hirvityksiä riittää paljastettavaksi.

Ja sudet kuuluvat tämän trillerin keskiöön, sekä ihmissudet, että oikeat hyytävät karvaturrit:

…”Ja nyt susi ulvoi taas. Susi, kaksi sutta, ei vaan kolme – neljä – viisi sutta rynnisti hänen luokseen, ne kieppuivat sinne tänne jahdatessaan omia häntiään, ennen kuin viilettivät sisälle avoimesta takaovesta, sitten keittiöön ja kaikkiin Harrildholmin huoneisiin”…

Taisivat nämä sudet kyllä olla väsyneen sankarin hallusinaatioita, mutta se vain antaa särmää muutenkin jännitteiselle ja efektiiviselle kerronnalle.

Jensen on alkujaan niitä toimittaja-kirjailijoita, jotka haaveilivat ihan oikean sanataiturin ammatista. Yleensähän toimittajilla ei ikävä kyllä ole kirjailijan ja sanataitajan hommassa vaadittavia siipiä. He vaan työstävät tekstipuuroa lehtiin ja vähät välittävät hienouksista tai kieliopillisesta eksaktisuudesta.

No, Jensen on onnistunut tässä unelmassa ja kohtapa hänen teoksiaan jo työstetään kuulemma elokuviksi. Tähänkin sarjaan kirjailija kiepauttanut jo neljä tiiliskiveä, joiden kohderyhmä on railakkaassa nousussa.

Kiitosta kiitosta Jens Henrik.

Kyllä se kunnon kutkuttava jännitys ja kauhu joskus friskaa.

Semmoista eivät kaikki poropeukalot osaa kirjoitella todentuntuisesti. Ja näyttääpä Jensen vielä tekevän ihan sävyisää loppulievitystä muuten niin kimurantteihin ja hyytäviin seikkailuihin.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen