Joe Biden: Lupaa minulle, isä. Toivon, koettelemusten ja tahdon vuosi, Tammi Kustannus

Joe Bidenin suurin koettelemus

Tekeminen ja ystävät voivat helpottaa surussa

Joe Biden: Lupaa minulle, isä. Toivon, koettelemusten ja tahdon vuosi, Tammi Kustannus 2021

Näen vanhan ja hauraan näköisen miehen nousevan hitaasti limusiinista. Suuri ilmastokokous odottaa muiden tärkeiden haasteiden lisäksi. Mutta varsinainen haaste oli lähimenneisyydessä, kun presidentin vanhin poika menehtyi vaikeaan sairauteen.

Bidenin tilitys omasta henkilökohtaisesta koitoksestaan yhdistyy tässä teoksessa sotiin ja poliittisiin haasteisiin, joita USA:n politiikassa on riittänyt ja tulee riittämään.

Bidenillä on vahva uskonnollinen eetos kirjassaan. Se auttaa häntä osaltaan surun kestämisessä. Toinen tärkeä asia, jonka avulla surun voi unohtaa aina vain pidemmäksi aikaa, on työnteko. No töitähän Joella on riittänyt vaikkapa varapresidenttikaudellaankin ja poliittisissa kädenväännöissä.

Kun tulee ruumiita, on presidentin otettava osavastuu tapahtuneesta ja ajateltava, että olisiko valtionjohto voinut toimia toisin.

Kirja no todella vaikuttavaa kerrontaa lähihistorian mutkikkaista tapahtumista ja siitä, miten tärkeimässä asemassa oleva suurvalta on tapahtumiin reagoinut. Hetkessä esim. poliisin virka-aseen käyttö viimeisenä keinona voi poikia massamielenosoitukset ja silloin kysytään presidentiltä kanttia ja kykyä selkiyttää tilanne entisekseen. Amerikoissa kun esim. rotumielenosoitukset kohoavat kiihkeiksi yhteenotoiksi ja laajenevat ihmismassoja koskeviksi.

Tykkäsin Bidenin kerrontatyylistä. Kirja välittää vanhenevan presidentin elämänviisautta. Asetelma on kahtalainen, perhetragedia ja maailmanpolitiikka. Bidenin hyvä ystävä, Obama on ollut presidentin tukena vaikeina aikoina. Jo pelkästään lapsensa menettäneitä on leegio ympärillä, kun menossa on kirjan mainoskampanja. Jokaista pitäisi halata.

Jos ei kirosanana pidetty Trump saanut hetkenkään rauhaa kriitikoiltaan, on Bideniäkin jo joskus lyöty mediassa niinkuin sitä kuuluisaa vierasta sikaa. Tuulinen paikka on pressan homma valloissa. Siinä on oltava niinkuin se kuuluisa kissa liukkaalla jäällä.

Kirja on laatulukemista, jos tykkää myös tutustua maailmanpolitiikan kulissientakaisiin koukeroihin.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen