Johanna Venho: Martti Suosalon tähänastinen elämä, WSOY Kustannus

Symppis Suosalo

Elämäntarinaa ja analyysia

Johanna Venho: Martti Suosalon tähänastinen elämä, WSOY Kustannus 2022

Suosalo oli vaatimattoman kodin kasvatti ja ponnisti jo pienenä luovuutensa esille, kun sisaret meikkasivt ja puvustivat hänet. Kohtapa hän suuntautui mm. Itä-Pasilan nuorisoteatterin toimintaan. Ja kun tulevaisuuden suunnitelmien viilaamisen aika tuli, piti tietysti yrittää teatterikorkeaan.

Turkan hoteissa oli hyvä olla, sillä tämä, toisten pelkäämä, huomasi heti, että Suosalossa on ainesta. No sitten tehtiin tietysti niitä Turkan tuotantoja joissa sylki roiskui ja miestä koeteltiin. Jokapäiväisestä opiskelijoiden hikilenkistä ei Turkka koskaan luopunut.

Jollekin tytölle riitti, kun Turkka nimitteli häntä räystäsperseeksi, joka ei osaa mitään. Mutta Suosalo nousi neron asteikossa arvoon arvaamattomaan. Mikäpä siinä oli paistatellessa, vaikka joskus otti koville Martillakin.

Runoilja/prosaisti – Venhon tekemä kirja kunnioittaa Suosalon omaa ääntä ja anekdoottejahan kirja vilisee tietysti. Suosalolla on isän perintönä virnistyshymy joka on uniikki ja sulattaa kaikki, jopa roolisuorituksissa.

…”Oli mahtavaa seurata Turkan ohjaustyötä. Turkka oli siinä vaiheessa tosi hyvässä vedossa: homma oli intohimoista ja tarkkaa, huumoria oli paljon. Hän nauroi usein vedet silmissä”…

Elämänkertagenreen kuuluvat kirjat ovat minulle nannaa. Niinpä niitä tulee lueskeltua ihan opikseen. Kas, kun ihmisiä ne ovat kuuluisat näyttelijätkin ja lukukokemukseen tulee usein tietty samaistumissäie.

Tykkäsin

Suurkiitos

Jouko Varonen

SARV:n jäsen