Redrama – taiteilija
Artistin alhot ja aikuistuminen
Johannes Lahtela: Redrama Liekeistä luovuuteen, Otava Kustannus 2022
Jotenkin minulle on syntynyt semmoinen ajatuskulku, kun luen muusikoiden elämänkertoja, että kuviot ovat aina vähintäänkin tutut. Ensin on nuori lahjakkuus, sitten bändikausi, vaikeuksien kautta voittoon, rahaa tulee ikkunoista ja ovista, sitten rankka keikkaelämä ja huonot elämäntavat, sitten – good bye.
No Redramalle ei käynyt näin. Hän aloitti sieltä rankimmasta päästä, huumepuolelta, pamahti uskoon ja järjesteli kuvionsa huolella normaalimmalle hollille.
Tuli mukaan se kaikkien tuntema tv-ohjelma, josta Redrama nousi klassikoksi kansan silmissä. Eipä enää ollut huumehelvettiä, josta tuli juteltua ”alan” miehen, Olli Lindholminkin kanssa.
Redrama on minusta ollut symppis, vaikka hänen musiikilliseen antiinsa en ole olavivirranmiehenä erityisesti tutustunut. Sen sijaan hänestä paistoi telkkujulkkiksena semmoinen kaikenkokeen miehen viisaus.
Hyvä näin. Mies on nykypolven idoli sekä räppirunoilijana, että nykyisiltä elämäntavoiltaan. Velipojan kuolema oli Redramalle kova isku, kuten lienee kaikille sen kokeneille.
Mutta hän kesti ilman romahtamista. Oli tullut kuvioihin elämänvoimaa, eikä vähiten hengellisen aspektin tultua mukaan kuvioihin.
Että mitä. Tykkäsin kirjasta. Siinä on uudenlainen lähestymistapa muusikon elämänvaiheisiin. Siis taidetta koko opus.
Yleensäkin muusikoiden elämänkerroissa viehättää niiden säröisyys. Eipä sitä poliitikkojen elämänkerroissa rakennella kokonaisuutta elämän vaikeuksien kautta vaan urotekojen. Pitää säilyttää kasvot. Mutta taiteilijoillapa vain karisma kasvaa, kun he uskaltavat tilittää rehellisesti.
Hyvä kirja. Semmoisia me ihmiset olemme, joskus sekaisin, joskus hyvän olon aallonharjalla, etten sanoisi maanis – depressiivisiä kaikki, joilla on luovan taiteilijan siivet.
Jouko Varonen
SARV:n jäsen