Johda tunteita, menesty työelämässä, Tammi-kustannus

Hyvä kirja työpaikan tunneilmastoista

Tärkeää tietoa pomoille ja muillekin

Camilla Tuominen: Johda tunteita, menesty työelämässä , Tammi-kustannus 2018

Voiko teillä työssä sanoa en tiedä?

Vai vedetäänkö silloin johtopäätös, että et osaa tai kykene?

Alkaako joku päteä paremmuudellaan?

Kykenevätkö työpaikkasi ihmiset sietämään epävarmuutta?”

Työelämä on yleensä raakaa. Käydään taistelua ylenemisestä keinoja kaihtamatta. Pidetään kapulakielisiä koulutuksia ja palavereja, joista ei yleensä ole muuta hyötyä kuin työntekijän alistaminen.

Omassa työssäni, joskus vararehtoaikoina, oli työpaikalla pelon ilmasto. Rehtori käytti henkistä ja fyysistä väkivaltaa sumeilematta, vaikutti psykopaatilta. Mutta voi sitä ressukkaa joka yritti saada muutosta asiaan. Koko kaupungin koneisto aina koulutoimesta työterveyteen ja työsuojelusta lääkäreihin oli tämän samaisen sairaan miehen hallinnassa. Eikä hän ole ainut. Valta sokaisee nytkin. Itselläni oli se hyvä asia, että lapset, joiden kanssa vietin päiväni, olivat ihania, luovia ja ymmärtäväisiä. Minäkin suhtauduin heihin rakkaudella.

Mutta asiaan. Tämä kirja on mainio! Sen esitystapa on lukijaystävällinen ja tärkeää tietoa jakava. Kirja sopisi hyvin koulutuspäivien lukemistoksi tai tulevien pomojen tentittäväksi. Nykyisin aletaan oivaltaa, että työntekijää pitää ymmärtää, ei pelkästään kyykyttää. Pomon on joskus hyvä myöntää, niin vaikeaa kuin se onkin, että alainen voi olla oikeassa.

Huomiota pitäisi kiinnittää myös työntekijän pehmoasioihin, ei pelkkään tehokkuuteen. Kun pomo löytää työntekijän parhaat puolet ja ymmärtää heikkouksiakin, niin syntyy hyvää jälkeä.

Näitä kirjoja enemmän. Ollaan oikealla tiellä. Itsevaltiaiden patruunoiden aika alkaa olla ohi työelämässä. Tilalle tarvitaan henkisten voimakenttien hallintaa lämpimillä lähestymistavoilla.

Jouko Varonen