Jonas Bonnier : Lahkomurhat, Romaani uskonlahkon murhista Ruotsissa, Tammi Kustannus

Uskonlahko manipuloi

Myös suomalaista todellisuutta

Jonas Bonnier: Lahkomurhat, Tammi Kustannus 2020

Eipä tuommoinen kiihkoisa ja manipuloiva uskonnollisuus ole kaukana Suomenkaan pienuskonnoista. Itse olen sitä joutunut läheltä seuraamaan. Lattian suutelu on vain pieni nöyrtymisen ele. Pienusko voi vaatia jäseniltään täydellistä omistautumista ja voi sitä joka lipsuu. Seksuaalinen hyväksikäyttö rehottaa, pimeät salaisuudet, jotka koristaan vasta kuolinvuoteella, jos silloinkaan. Pienuskonnoilla on vahva ote jäseniinsä ja nämä ovat todella pihdeissä uskontonsa kanssa.

Toisaalta yhteisö on lojaali jäsenilleen ja suojelee aina henkiseen puukottamiseen ja muihin ilkeyksiin asti. Toisin sanoen: Viholliset on eliminoita tavalla tai toisella. Ei ole helppoa joutua tuon vihan keskipisteeksi. Pienuskonnot eivät kaihda mitään ilkeistä ilkeimpiä temppuja. Koettu on.

Mutta mitäpä näistä.

Bonnier kertoo osittain fiktiivistä tositarinaa ruotsalaisesta uskonlahkosta jossa naishenkilö on pomo ja eräänlainen seksiaddikti. Tämä fakta on ”seurakunnan” jäsenten sisäistettävä. Jos ei, niin lopulta seuraa muutto pilvenhattaroiden päällä elelyksi.

Jännitettä Bonnier osaa ladata. Totta kai. Jo tämmöinen myyttinen ilmasto tekee joskus ahdistavan mielen lukijalle. Kirja on kuitenkin myös tositarina ja juoniainekseen punoutuu koko Ruotsia järisittänyt vyyhti.

Siinähän sitä meni aika huppuroidessa yösydän, että aamun valo jo kajasteli kun juttu oli kliimaksissaan. Mahtavaa rakentelua. Uskomattomia tapahtumia. Mutta maailmalla on paljon tämmöistä. Pienuskontojen jäsen tai häntä lähellä oleva henkilö tuntee joutuneensa todelliseen loukkuun ja silmukka vain kiristyy.

Pärjäilkää, helevata, suomalaisella sisulla.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen