Jonas Jonasson: Satayksivuotias jolla oli mielestään liikaa mielessään, WSOY Kustannus, 2019

Satanen rikki ja maailmalle

Hurmaava kirja joka koukuttaa

Jonas Jonasson: Satayksivuotias jolla mielestään oli liikaa mielessään, WSOY Kustannus 2019

Indonesia, Intian valtameri, Kongo, Pohjois-Korea, Yhdysvallat, Tansania, Etelä-Korea, Sveitsi, Ruotsi, Indonesia, Venäjä, Saksa, Tanska, Kongo, Kenia, Madagaskar, Australia, …

Siinähän sitä satayksivuotiaalle maailmanympärysmatkaa. Edellinen kirja, josta muistelen katsoneeni elokuvaversionkin, hurmasi ihmiset ympäri maailman ja tietysti Jonas Jonassonin mielessä alkoivat kummitella tämän papparaisen uudet seikkailut. No filmatun best-sellerin jälkeen rima on usein vähän liian korkealla, mutta Jonasson kyllä klaaraa homman tälläkin kertaa kohtalaisesti.

Trumpkin oli ihan kiva veikko, eikä suinkaan semmoinen sekopää ja rikollinen niinkuin kateellinen Hillaryn porukka antaa yhä oivaltaa:

Allanilla ja Donaldilla oli enemmän yhtäläisyyksiä kuin ensi alkuun saattoi luulla. He olivat esimerkiksi kumpainenkin perineet vanhempansa. Allan sai torpan ilman lämpöeristystä saati juoksevaa vettä….kun taas nuoren Donaldin isä jätti pojalleen kaksikymmentäseitsemäntuhatta asuntoa New Yorkin keskustasta…”

Välillä tehtiin arkkubisnestä. Ihan tulivat mieleen Arto Paasilinnan humoristisimmat rakentelut:

Neljätoista arkkua kolmellatuhannella eurolla kappale teki neljäkymmentäkaksituhatta. Kuole ylpeästi – firmaa ei virallisesti ollut vielä edes perustettu, mutta sillä näytti olevan edessään loistava tulevaisuus… .”

Mitäs siis? Huvittavaa ja terävääkin analyysia ajastamme. Siinä sivussa namipaloja lähes koko maailman valloituksesta.

Moni satayksivuotias olisi voinut tietysti kupsahtaa moisen urakan edessä, mutta eipä fiktiivisellä Julius Jonssonilla ole siinä suhteessa hätää. Hurmaavaa viihdettä tämä kirja todella on ja jos sitä vertaa vaikka Arto Paasilinnan parhaisiin, niin tietysti kansainvälinen best-seller on kovempi sana.

Jonasson kuulemma pitää Arton kirjoja lemppareinaan. Toivottavasti Suomestakin vielä löytyy jonassoneita ja paasilinnoja, mutta kun niitä ei tapaa putkahtaa esiin kuin yksi tai kaksi sadassa vuodessa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen