Joona Leppälä: Zone VD Kiehtovan tiedon jäljillä, Tammi Kustannus 2021

Liian viisas sai koulussa lättyyn

Onko ihmisen kuolemattomuus toteutettavissa

Joona Leppälä: ZoneVD kiehtovan tiedon jäljillä, Tammi Kustannus 2021

Esikoiskirjailija Leppälä kertoo olleensa niitä poikia, jotka kirjoittivat puhtaan rivin ”laveja” ja olivat tunnilla aina käsi pystyssä. Itseasiassa häntä kiinnostivat kaikki probleemit ja epäselvät asiat aina ihmiskehon jäädyttämisestä, että se saataisiin vuosisatojen jälkeen elvytettyä elävien kirjoihin, hamaan unien selitykseen.

Itse asiassa olin itsekin semmoinen Leppälän sukulaissielu ja unikirjojakin olen lueskellut innolla. Niinpä tiedän, että jatkuvina toistuvat samanlaiset painajaisunet johtuvat siitä, että jokin asia unen henkilön tai uneksijan itsensä kanssa on jäänyt selvittämättä. Kun tämmöinen selkiyttämisprojekti on tehty, niin voi hyvänen aika ja herranjestas, painajaiset hävisivät taivahan tuuliin.

No Leppälän repertuaari tässä ihanassa kirjassa on melkoisen monipuolinen. Hän selvittelee niin muinaisten eläinten valtakautta kuin tietysti sitä ikuista kysymystä, että voiko ihminen jollakin kikalla jatkaa elämäänsä ikuisesti. Walt Disneyhän se antoi syväjäädyttää itsensä. Ja itseasiassa ihmisiä voidaan kyllä kohta kloonata solujen avulla ja tiede menee koko ajan eteenpäin. Ensin on löydettävä kikka itsestään lisääntyvien solujen luomiselle. Syöpäsolut ovat semmoisia, mutta ne tunnetusti eivät ikävä kyllä toimi ikuisen elämän ylläpitäjinä.

Kirjasta löytyvät myös avaruuden ja planeettojen ihmeet, myyttiset taruhahmot, historialliset ongelmanasettelut, luonnonoikut, ihmissuvun kehityskulut aina siitä lähtien kun tämä mukamas ”viisas” eläinhaara nousi valtaan.

Tosi viehko kirja ja ihan piti lukea tarkkaan. Toki on sanottava, että ikuiset ja mytologioiksi joskus luokiteltavat asiat pysyvät kyllä pandoran lippaassaan, jota ei helposti avata. Mutta ainahan voi aiheesta kuin aiheesta diskuteerata ja ottaa uusia ja tuoreita näkökulmia.

Kiitos Joonalle. Ikääntynyt kriitikonrenttu viisastui roppakaupalla. Ja koululaisille olisi tämmöinen Teos omiaan, kun heillä on tuo maailmankatsomustieto vielä hakusessa. Ekologisen kannanhan tuo näyttää Joona ottavan, mitä tulee ihmissukuun ja eläinlajeihin. Nuoriso kun on paremmin realistisen ajattelun puoleen eikä uskonnollisiin eetoksiin suuntautuvaa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen