Joonas Konstig: Sotaan syyllinen, WSOY Kustannus 2022

Hätää kärsimässä

Idän painostuksen hirveys

Joonas Konstig: Sotaan syyllinen, WSOY 2022

Konstig on päätalopalkintonsa ansainnut. Hän osaa kertoa Suomen vaikeista ajoista ja vuoden 1945  ahdistuksista viihteellisesti, mutta myös kuorruttamalla kauheudet trilleriksi.

Ja taustalla on koko ajan Hugo Salon ja hänen naisystävänsä Lahjan rakkaustarina. Loppuidylliäkään ei puutu vaikka Hugo saa vaikean tehtävän hakea natsipomo venäläisestä pahamaineisesta vankilasta todistamaan Suomen sodanjohtoa vastaan. Venäjän tarkoituksena oli saada Ryti vankilaan ja kukaties nujertaa Suomi vielä kokonaan.

Mannerheimillekin aika oli raskas. Kylmä rinki puristeli  ulkomailla ja mies tunsi itsensä vanhaksi kehäraakiksi. Onneksi sentään elämään mahtui myös romanttisia onnen hetkiä:

…”Kreivitär hymyili. – Liityn mielelläni tämän asian taakse minäkin. Nej men, meidän pitää juoda malja terveydellenne. Sophie tilasi heille shampanjaa. Viehättävän daamin seura oli tervetullutta – Luoja ties miten vähän Mannerheim oli sellaisesta saanut nauttia viime vuosina”…

Pidin kirjailijan tyylistä rakennella teoksestaan samalla viihdyttävä, mutta myös raskaan ajan yksityiskohtaista kurimusta välittävä.

Myös Hugon raskaana  oleva tyttöystävä saa osansa venäläisten kiristystoimista sillä aikaa, kun Hugo on toimittamassa vaikeaa tehtäväänsä.

Kun luin kirjaa, mieleeni kyllä tulivat nykyiset kauheudet Ukrainan rintamalla, jossa Venäjä ei kaihda siviilien murhaamista tai muita, myös lapsiin kohdistuvia iljetyksiä.

Hyvä kirja, jossa yhdistyy myös tarinankerronnan taito ja sodnjälkeisten aikojen pirullinen vaino suomalaista sodanjohtoa kohtaan. Loppuidyllistä pidin.

Excellent

Jouko Varonen

SARV:n jäsen