Joonatan Tola: Punainen planeetta, Otava 2021

Tola on pistänyt jäykkiä juttuja

Tuossa suvussa sitä riittää ruotimista

Joonatan Tola: Punainen planeetta, Otava Kustannus 2021

Melkoisen railakas isäpappa on ollut kirjan päähenkilöllä. Sitäpä on moni selvitellyt, kuten sitäkin, että kuka se on suvussa ollut todellinen ymmärtäjä.

Oppinut mieshän se Tola ( s. 1983) on ja ollut monessa mukana jo ennen tätä kirjaakin. Vaikuttaakin siltä, että tässä kirjassa tarjotaan melkoista psykoanalyysia lukijalle. Yleensä suvun vihat lankeavat väärälle henkilölle, kuten kertojan isälle.

Miekin olen ressukka yrittänyt tehdä kaiken oikein, mutta poikapa miettii miten saisi tuon ukon hoitoon tai vähintään putkaan. Tytärkin tykittää sosiaalitointa, että ettekö te halavatun luupäät osaa järjestää sitä sekopäätä ukkokotiin. Samaa mieltä tuntuu olevan vaimonkin laaja pappisuku. Mykkäkoulua pitävätten.

Vanhemmiten olen ajatellut, että moneen kertaan äidinkin suvun puolelta haukuttu isä se taisikin olla minun elämäni sankari.

Kiinnitin isän sotakuvan, jonka sain Sibelius akatemian toiminnanjohtajalta ( meidän isät olivat sotakavereita) sänkyni pääpuoleen silleen, että vaimon ei tarvii sitä katsella. Vaimo toki diggasi isäukkoa, ei siinä mitään. Laittoi styroksitkin ulkovessan ringin ympärille, ettei minijä kylmätä peffaansa.

Isä tuntuu viestivän katseellaan jos olen tekemässä vikaliikkua, tai toiminut peräti mestarillisesti.

Mutta asiaan. Tola on kiva kertoja siitäkin huolimatta, että vyöryttää tarinaa ihan hengästykseen asti. Noista aineksista syntyisi koko kirjailijan elämäntyö, kun säästeliäästi käyttelisi. Mutta annetaanpa kirjailijan pistää pari ”jäykkää”:

…”Sitten hän katkaisi kanan pään postimyynnistä hankitulla viidakkoveitsellä, tunki sipulin kanan takapuoleen ja paistoi sen – kuulemma ranskalaiseen tyyliin – avonuotiolla. Saimme koko perheelle salmonellan”…

Tää on nyt semmonen harvinainen nykyajan ”heikkiturunen” kun vielä jäntevöittää juttujaan. Tämmöstä hervotontakin on kiva lukea.

Tykkäsin kuin mielenvikainen puurosta.

Halavatun poskisolisti

Jouko Varonen

SARV:n jäsen