Jope Ruonansuu: Aatteleppa ite!, Gummerus Kustannus

Humoristin kirjavat vaiheet

Mies kansan sydämessä

Jope Ruonansuu: Aatteleppa ite! , toimittanut Tommi Virtanen, Gummerus Kustannus

Jope on imitaattori ja hauskuttaja. Pohjoisen poika. Televisiosta tuttu. Käynyt kovan koulun ja siirtynyt pohjoisen palkisilta myös etelän eläjien suosikiksi.

Olen puhetyöläinen, koomikko. Edustan suomalaista huumoria omalla tavallani, omilla vitseilläni, jutuillani, omilla tempuilla, omilla oivalluksillani, omilla biiseilläni – mitä kaikkea se mun huumori sisältääkään.”…

Toki mestarillisen artistin vaiheissa on heijastuksia artistien yleisestäkin todellisuudesta ja uran kulusta. Niinpä Jope osoitti jo lapsena jotakin erityistä esiintymisen alalla ja pääsi estradille varhain. Loppullista läpimurtoa odoteltiin ja tulihan se aikanaan. Tulivat lukuisat kansan rakastamat sketsihahmot ja televisiojulkisuus. Tuli myös raskas keikkaelämä ja kuningas alkoholi. Miestä vietiin kuin litran mittaa. Rahaa tuli ikkunoista ja ovista. Homma meni liian rankaksi.

Mutta artisteilla, niin kuin Jopella on tapana pulpahtaa uudelleen pinnalle ja entistä parempina. Sytkärit syttyvät keikoilla kansan käsissä, poskille ilmestyy kyynelkarpaloita. Onneksi Jope otti opiksi hengenvaarasta, liiallisen stressin tuomien fyysisten vaikeuksien vuoksi. Joku selviytyy, joku ei.

Kuulun Jope-faneihin ilman muuta. Tämä kirja on maukas ja anekdoottipitoinen kooste. Mukana vilahtelee lukuisia lavatähtiä ja hauskuttajia. Meno on ollut melkoista, mutta ilo pinnassa, vaikka sydän on joskus alkanut sassaroimaan.

Olipa todella maukas lukukokemus varhaiskesäisellä uimarannalla. Ihan selkä pääsi kärähtämään, kun nauraa kikattelin Jopelle ja itkeskelin. Unohdin tietysti t-paidan. No, mitäs noista. Uuden nahkan saa, mutta ei uutta Jopea. Toivottavasti Jope viisastuu vahingosta ja ottaa rauhallisemmin. Kirja oli rehellinen ja sievistelemätön, mitä piirrettä kunnioitan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen