Jorma Kääriäinen: Niin kauan kun mä laulan, Soolouran parhaat, Valitut Palat Kustannus

Samettiääni ja Elviksen elkeet

Poimintoja mestarin sooloalbumeilta

Jorma Kääriäinen: Niin kauan kun mä laulan, Soolouran parhaat, 2CD, Valitut Palat 2021

Kyllä Jorkka pääsi kovaan seuraan, kun alkoi laulelemaan Esa Pulliaisen johtamassa ja kitaroimassa Agentsissa. Sitä kitaran helinää ja Kääriäisen samettiääntä paremmaksi on vaikea pistää suomalaisella mittapuulla.

No tietysti mm. Badding, Sorsakoski ja Haaja ovat omalla tavallaan uniikkeja Pulliaisen kasvatteja, jos sallitaan tämä ilmaus.

Tämä hieno kokoelma kyllä antaa ymmärtää, että laulajassa pitää olla luonnonlasta, jos kansa menee tolaltaan ja sytkärit syttyvät konserteissa.

Kääriäisen habituksessa on tiettyä velmua maalaispoikaa ja sehän kansaa kiinnostaa. Lisäksi hän on herkkä tulkitsija, jonka onnistuneissa lauluissa ( aika vähän kokonaan omia tekeleitä) käydään läpi melkoinen tunnekirjo aina rakastamisen vaikeudesta keikkaelämän harmaasävyihin. Mutta ei olisi kunnon lauluja, jos elämässä ei olisi haastetta.

Onhan sinne kokoelmiin ripoteltu myös covereita kuten Antaudun ( kuin hullu rakkauteen), Puhu hiljaa rakkaudesta, Niin paljon kuuluu rakkauteen, Päivin öin (L´edera), Suudelman suot (Almost In Love/ Moonlight In Rio), Angelica, Olet mielessäin, ( Do You Know Who I Am) jne…

Monet suomalaiset lauluntekijägrut ovat olleet räätälöimässä Jorkalle sopivia lauluja, sillä hän itse ei ole vaatimattomana miehenä on usein pyrkinyt vain mahdollisimman aitoon tulkintaan. Se Kääriäiseltä kyllä onnistuu.

Laitoin kerran kotikuntosalimusiikiksi Kääriäisen levyn ja siellä viehätyin mm. lauluun, jossa T. Rautavaaran haamu kuiski laulajalle totuuksia keikkamiehen elämästä. Siinä tiivistettiin todella hyvin tärkeimmät reissumiehen vinkit.

Siinäpä minusta tuli samalla Jorkka-fani ja leytyksiäkin löytyy nelinumeroisesta cd-kokoelmastani useita, sekä Agentsien kanssa, että mahtavan orkesterin kera. Kääriäinen kun oli vaatelias orkestereiden suhteen.

Tsemppiä Jorkka.

Pidähän mielessä ne Rautavaaran vinkit.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen