Joustava mieli, Arto Pietikäinen

Psykologisen tutkimuksen viisauksia

Mielen valintoja on tehtävä joka päivä

Arto Pietikäinen: Joustava mieli, vapaudu stressin, uupumuksen ja masennuksen yliotteesta, Duodecim Kustannus

Käyttäytymisen säätelyssä ajatus- ja tunnereaktiot ovat avainasemassa. Useimmiten meitä ei uhkaa mikään fyysinen vaara, vaan uhat ovat luonteeltaan psyykkisiä: ” Mitä nuo ihmiset ajattelevat minusta? Osaanko olla kyllin vakuuttava, vai näkyykö epävarmuuteni? Tai ”Mitä jos saan potkut?”

Oma uupumus pitää tunnistaa ja siihen pitää hakea rohkeasti apua. On käytävä läpi omat ajatusmallit ja etsittävä niihin muutosta. Jospa onkin vain oltava joustavampi suhtautumisessa ihmisiin ja ongelmiin. On pyrittävä muuttamaan ne asiat, joihin pystyy vaikuttamaan. Murehtimisen sijaan on pyrittävä ongelmanratkaisuun. Liikunnan harrastaminen on hyvä tie stressistä vapautumiseen. Luonto ja ihmiset tarjoavat ilmaista stressinlievitystä, kun suhtautuu avoimesti ja vähemmän estoisesti.

Joskus on myös hyvä keventää työkuormaa. Jostakin pitää luopua oman mielenterveyden vuoksi.

Että mitä. Kirjahan on täyttä rautaa. Stressi on umpimielisten suomalaisten kansantauti. He eivät löydä tietä, vaan jatkavat lapiointia, vaikka ovat syvällä stressin kuopassa. Pitää vaikka välttää stressaavia tilanteita. Kun läksin koulunjohtajan työstä Kuhmosta, toivottivat kyläläiset ”unta ja näläkeä”. Mielestäni se oli hyvä viisaus. Hyvä yöuni ja terveellinen ruoka ovat parhaimpia stressilääkkeitä.

Syyttelyä pitää välttää. Usein suomalainen putoaa syyttelyn ja kaunan kuoppaan. Uhrin rooliin ajautuminen on väärä ajatusmalli. Syyttely virittää agressiivisuutta. Ihminen luulee olevansa jumissa stressaavan elämäntapansa kanssa. Aina on kuitenkin mahdollisuuksia muuttaa jotakin, suuntautua parempaan mielen tasolla. Stressaavaa työkuormaansakin voi helpottaa monin tavoin.

Mainio kirja nimenomaan suomalaisille, jotka ajautuvat stressaavien ajatuslukkiutumiensa kanssa vaikeuksiin, vaikka elämä on täynnä ”luonnonlääkkeitä”, joista parhaita on ilon tuottaminen ympärilleen. Samalla saa vastalahjaksi ystäviä, iloa ja ”virtaa” itselleen.

Pietikäinen on asiansa osaava terapeutti.

Kiitos kirjasta jälleen. Timantteja tippui kosolti kriitikonrentunkin mielen laariin.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen