Psykoterapeutin menestyskirja
Parisuhde vaatii paljon
Arto Pietikäinen: Joustava mieli parisuhteessa, Duodecim Kustannus
Pietikäinen puuttuu parisuhteen moniin riskitekijöihin tärkeässä Teoksessaan. Käsitellyksi tuee mm. pettäminen, josta toipuminen ei ole toiselle osapuolelle kovin helppoa. Pietikäinen tarjoaa tietysti anteeksiantoa. Se on ainut tie päästä tilanteeseen joka on itsesi kannalta paras. Petetty ei ehkä voi enää luottaa kumppaniinsa, mutta itseään voi aina auttaa. Repivästä suhtautumisesta seuraa vain vaikeuksia. Päivä päivältä pitää edetä tällä tiellä ja elvyttää katkeria tunteitaan ennalleen. Se on toisaalta kuin surun kohtaamista. Entistä et saa enää takaisin, mutta itsellesi voit olla armollinen. Samalla parisuhde muuttuu, jos mahdollista siedettäväksi ja mahdollisuudet arjen kestämiseen lisääntyvät.
”…rakkaussuhteeseen kuuluvat kaikki inhimilliset tunteet: romantiikka, intohimo, syvä kiintymys, vihan tunteet, pettymykset ja turhautuminen. Tunteet vaihtelevat kaiken aikaa, arvot pysyvät. Rakkauden voi määritellä tunnetilana, mutta yhtä lailla se voidaan ymmärtää rakastavana, arvoja toteuttavana käyttäytymisenä.”
Olen huomannut, että voin tietoisesti karttaa tilanteita, ajatusketjuja ja puheenaiheita, joista seuraa parisuhteessa vaikeita tilanteita ja ”homman” eskaloitumista aina kriisiksi asti. Itsensä kannalta on paras tapa ”ottaa aikaa” ja suunnata ajatuksiaan tietoisesti pois ongelmakäyttäytymiseen johtavista malleista.
On pieniä vaikeuksia ja tosi suuria. Joskus vaikeudet parisuhteessa ovat vuoren korkuisia ja oman käsityskyvyn ulottumattomissa. Ehkä huomaat eläneesi elämän pituisessa valheessa.
Luonnnonläheisyyden olen kokenut omakohtaisesti hyvänä lääkkeenä. Luonto ei petä eikä narraa, jos puolisolla onkin paha tapa mennä parisuhteessa ja rehellisyydessä siitä missä aita on matalin. Joskus voi olla myös peiliin katsomisen paikka. Jos puoliso on yleisen mittapuun mukaan halveksittava ja ”outo” pitää antaa aikaa itselle ja yrittää suhtautua kunnioittavasti. Siinä tekee palveluksen parisuhteelleen ja ennen muuta myös itselleen.
Mutta asiaan. Pietikäisen kirjan aion lukea useaan kertaan, vaikka joskus vilahtaa mukaan ”ennen opittua” ja ”elämänkoulun alaluokkien” kamaa. Toistoisuudeltakaan ei tällaisessa Teoksessa voi aina välttyä, koska lopulta on vain vähän todella tärkeitä vinkkejä ja paljon neuvoja ja ohjeita, joita satelee ihmiselle ns. ystäviltä. Parisuhteessa pitää osata myös ”näytellä” jos se palvelee hyvää lopputulosta. Itsetunnon joutuu myymään monesti melko ”halvalla” jos aikoo pitää parisuhteensa kunnossa.
Sellaista elämä vain on. Ylläreitä täynnä. Muutut itse tai kärsit.
Jouko Varonen
SARV:n jäsen