Juha ja Matias Mäntylä: Nenälän tarinoita, Luokkaretkellä, Lector Kustannus

Letkeää kerrontaa ja oivallisia kuvia

Traktoreita ja maatalon ihmeellistä meininkiä

Juha ja Matias Mäntylä: Nenälän tarinoita, Luokkaretkellä, kuvitus: Harri István Mäki, Lector Kustannus

No wanha koulunjohtaja ja vararehtori höristi heti korviaan, kun pääsi käsiksi tämäntyyliseen kirjaan. Onhan sitä tullut oltua Helsingissä leijonia härnäämässä ja Linnanmäellä oksentamassa karkkimössöä, vuoristoradassa ja ties missä härpäkkeissä. Salpalinjallakin tuli käytyä tähtäilemässä ihka oikealla konekiväärillä bunkkerin aukosta.

No, Nenälän koulun oppilaat äänestivät kohteeksi Silmälän traktorimuseon, vaikka tarjolla olisi ollut mm. Silmälän ensimmäinen hillomunkkileipomo ja rehtorin suosikki Silmälän uimavesimyymälä, kun hänellä oli tekeillä oma uima-allas.

Maanviljelijä Koivulehto oli virittänyt traktorit huippukuntoon, ettei retki lässähtäisi ainakaan piiputtavaan menopeliin.

No päästiin sitten traktorimuseoonkin, joka oli peräti ehkä kansainvälisen kokoelman omistava paikka. Lapset huokaisivat nähdessään äänestämänsä kohteen tarjonnan.

Ja kotiin lähdettäessä tietysti kaksi karvapäätä puuttui. Silleenhän se yleensä menee. Mitä lienevät poikaviikarit Herkko ja Kerkko keksineet.

Mutta asiaan. Kyllä näyttää Juha ja Matias Mäntylällä olevan empiiristä tietoa ja makoisaa huumorintajua tätä tarinaa tehdessään. Entäs sitten Harri István Mäen herkulliset put put – traktorit ja tarinan henkilöt.

Jos toden sanon, niin tätä juttua lukiessa kiinnostus lisääntyi koko ajan. No, Juha Mäntylällä on jo meriittejä kirjailijana, muistaakseni myös aikuiskirjallisuuden puolella. Tuohon tapaan ne maatilavierailut sun muut todella menivät.

Salpalinjallakin annoin isännälle, joka oli opas, uutukaisen sotakirjan. Hän lehteili sitä ja kuinka ollakaan, nimiölehden jälkeen löytyi sivujen välistä merkittävä setelitukku. Hyvin oli meillä mairea hymy naamalla, kun tehtiin lähtöä.

Ja tietysti ne kaksi viikaria uupuivat. Voitte ehkä arvata missä olivat.

Että pa pa pa pa, ja varma kaato, kajahti konekivääripesäkkeestä.

Kiitos kirjasta. Mäntylöiden mielikuvitus ja huumori oli kohillaan ja Mäki komppasi erinomaisesti.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen