Juha Matias Lehtonen: Terveys ja humpuuki, Tammi Kustannus 2021

Suoneniskennästä enkelihoitoon

Kaikkea on yritetty sairaanhoidon alalla

Juha Matias Lehtonen: Terveys ja humpuuki, Kaikki mikä parantamisessa on mennyt vikaan, Tammi Kustannus 2021

Onhan näitä shamaaneista kuppareihin ja patenttilääkkeistä parantavaan suggestioon, puhumattakaan kuolleiden herättäjistä, humpuukimainoksista, magneettiamuleteista, korvakynttilöistä, rotuhygieniasta, parantavista ”kaatajista”, ylivainiolaisuudesta, jne…

Kansa on aina halunnut uskoa ihmeisiin. Varsinkin viimeisessä hädässä on hourittu monenmoisesta, joka ajaa ohi lääketieteen. Ihmiskeho ja sairaudet ovat yksilöllisiä ja antavat usein aiheen vaikkapa hömppälehtien artikkeleihin.

Suomalaisiin tämmöiset uppoavat kuin se kuuluisa kuuma veitsi margariinipaketin sisältöön. Lieneeköhän niin, että terveyshumpuukin ympärille on kehittynyt miljardibisnes joka elää ja kukoistaa taliaivoisen kansan uskomusten ja mainonnan avulla. Televisiosta tulvii parhailla mainospaikoilla näitä joutavia mainoksia, joissa junasta jääneet urheilijat tekevät tiliä ihmekapseleilla. Suomalaiset ajattelevat, että täytyyhän tuon olla hyvä roppi, kun kerran ex olympiavoittajakin sitä käyttää joka päivä illoin aamuin ja on niin punaposkinen.

Lehtosen kirja on moniulotteinen teos tältä alalta. Eipä näytä kirja kunnioittavan jeesuksiakaan enkeleineen tai joogahysteriaa, puhumattakaan antroposofien sairaanhoitoajatuksista. Paremminkin suuntautuu järkevän sairaanhoidon kannalle:

…”Yksittäisen ihmisen kannalta paras tapa suojautua humpuukilta ja harhoilta on ikivanha…suurimpia vahvuuksia on ollut järjenkäyttö, vaikka välillä sitä on vaikea uskoa. Kannattaa olla valmis pysähtymään ja pidättäytymään hätäisistä johtopäätöksistä, jos ei halua tulla huijatuksi”…

Magee kirja

Voi jumalan pyssyt ja puupaukut

Jouko Varonen

SARV:n jäsen