Juho Karjalainen, Tarja Heilimo, Sodan värit, Leningradin piiritys

Juho Karjalainen, taidegraafikko, Lappeenrannan taidemuseo 23.9. 2017 – 7.1. 2018

Luontokuvaajana opin arvostamaan perspektiiviä, joka Juho Karjalaisella on töissään. Hän kuvaa soutajaa veden pinnan tasolta. Susikuvissa on havaittavissa villin luonnon ihannointia ja joskus minulle tuli jopa mieleen Vladimir Vyssotskin susijahti-aiheinen laulu. Teokset huokuvat talvisen luonnon karua kauneutta ja eläinmaailman ihailua. Karjalainen on kehittänyt oman tapansa syövyttää metallilaattaa. Kuviin tulee joskus itämaisen haiku- runouden yhteydessä tapaamaani tussimaalauksenomaista, runollista esitystapaa.

Pitkä kaari – Tarja Heilimo ja kokoelmat, Lappeenrannan taidemuseo 23.9. 2017 – 7. 1. 2018

Heilimo on lappeenrantalainen puupiirtäjä, joka käyttää kaiverrustekniikkaa puualustalle. Mukana näyttelyssä on Heilimon värikylläistä ja mielikuvitusrikasta ilmaisua. Jotenkin Juho Karjalaisen pelkistyneiden teosten jälkeen tuntuu Heilimon tyyli raikkaan abstraktilta ja voimakasta tunneskaalaa välittävältä. Esittelyvideossa Heilimo juttelee taiteen tekemisestä ja tietysti myös luonnon monimuotoisesta merkityksestä taiteelle. Kahden erityylisen graafikon taiteellinen näkemys antaa oivan kontrastin näyttelyille.

Sodan värit – Värivalokuvia talvi- ja jatkosodasta, Lappeenranta 22.4. – 5.11. 2017

Sota-ajan karut näkymät saavat mukaansa myös nuorten sotilaiden ja naisväen lämmintä tunnelmaa. Olen tottunut näkemään ennenkin tykkejä ja raunioita sekä palavia rakennuksia tämäntyylisissä valokuvakokonaisuuksissa. Omien vanhempien perhealbumit tulivat mieleen ja sotilaiden riehakkaat korsuorkesterit, joissa oli myös miestä väkevämpi mukana. Näyttely oli todella hyvin rakennettu ja pohjana oleva Sodan värit – teos on kuvien suhteen oiva kuvapankki.

Leningradin piiritys, Etelä-Karjalan museo 2.9. – 29.10. 2017

Näyttelystä, joka sisälsi ankeita mustavalkokuvia, jäi mieleen tunnelma, joka oli käsin kosketeltava. Kylmä ja surullinen todellisuus iski tajuntaan, kuin konsanaan piiskatykin ammuksen ujellus. Toisaalta pienikokoisten mustavalkokuvien teho ei ole paras mahdollinen.

Jouko Varonen