Jukka Behm: Eikä yksikään joka häneen uskoo, Tammi Kustannus

Nuoret, uskonto – ja murha

Jukka Behm kirjoittaa tärkeästä aiheesta

Jukka Behm: Eikä yksikään, joka häneen uskoo, Tammi Kustannus

Nuorteniltaan osallistuneet olivat valuneet hiljalleen yläkerrasta pihalle ja kerääntyneet pieniin piireihin.Yhdessä niistä keskusteltiin pakastimeen kätkeytyneestä saatanasta, joka olikin osoittautunut Jumalaksi. Kuulin kuinka puheena olivat kodinkoneet ja se voiko Jumala käyttää niitä välineinään ollessaan yhteydessä omiensa kanssa.”…

Jukka Behmin ( s. 1973) esikoisromaani DR. Mumbai voitti Bonnierin ja Tammen Pohjoismaisen romaanikilpailun vuonna 2007. Kirja käännettiin oitis ruotsiksi ja norjaksi. Muita teoksia ovat Tammen kustantamat Matkoilla , v. 2009,  ja Lahjoja Norsujumalalle, v. 2013 .

Harvakseen julkaiseva kirjailija näyttää satsaavan laatuun. Niinpä tämäkin teos on kiehtovaa kuvausta nuorten uskovaisten ajatusmaailmasta.

Kun olin Joutsenon kesässä vetämässä kirjoittajakurssia, tuumivat nuoret tytöt, että he ovat lukeneet paljon Raamattua. Tuumin heille, että hyvä ja huono, jos liian tarkkaan perehtyy esim. Vanhan Testamentin kertomuksiin, voi tietysti saada kosketuksen raamatulliseen kerrontataiteeseen, mutta pikkuinen pää voi mennä sekaisin moisia lukiessa. Niinpä kehotin ottamaan ensiksi aiheet vaikka omasta elämästä ja kokemuskentästä.

Kyllä Behm on osaava tekstintekijä. Tässäkin hommassa autoritäärinen uskonnollinen johtajuus eskaloituu jopa murhaan. Siinä sitten nahjusmainen päähenkilö selvittelee omaa sisintään ja syyllisyyden paineita.

Bonnierin palkinto tietysti asettaa paineita kirjailijalle. Aina ei voi onnistua nappiin, mutta kun kirjailija on kannuksensa ansainnut pohjoismaisella tasolla, niin kohderyhmiä ja kysyntää alkaa löytyä. Tämäkin kirja on hyvä mm. aikuistuville nuorille, joille uskonnollisten piirien paineet alkavat tuntua ahdistavilta. Vahinko vain, että piireistä tai ahdistavista muistoista eroon pääseminen on joskus aika hankalaa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen