”Juti”, Timo Jutilan tarina

Jutilan taival

Pelimies vimosen päälle

Mika Saukkonen: Juti, Timo Jutilan tarina, Docendo 2017

Timo Jutilasta tuli jääkiekkoilija varsin nuorella iällä. Oli tosin kokeiltu myös jalkapalloa junnujen SM-tasolla, mutta tamperelaisen veri veti Tapparan paitaan ja 16-vuotiaana hän pelasi ensimmäisen ottelunsa SM-liigassa. Puolustajaparina oli Pekka Marjamäki, joka oli Jutilalle tärkeä esikuva.

No, uraan mahtui pyrähdys NHL:ssä ja sitten tietysti pari jääkiekon maailmanmestaruutta Leijona-paidassa. Toki näistä toisen maailmanmestaruuden hän voitti joukkueen apuvalmentajana.

Turhapa näillä meriiteillä on sanoa jotain sitä vastaan, että Juti oli Suomen kovin jätkä maajoukkueessa. Siitä kertoo jo sekin, että Jutila osallistui kahdeksan kertaa jääkiekon MM-kisoihin ja oli olympialaisissa kolme kertaa leijonapaidassa.

Kirja ei pyri fiilistelemään liikaa tai elvistelemään Jutilan kulissien takaisella persoonalla. Toki Juti oli värikäs henkilö ja sanoi suoraan, jos joku asia ei miellyttänyt häntä esim. joukkueen johdossa.

Kirjan kirjoittaja Mika Saukkonen tunnetaan television urheilutoimittajana jo 90 – luvulta lähtien. Tekstintekijänä hän on tyypillinen toimittaja ja lukija jopa odottaisi enemmän värikkyyttä tähän teokseen. Sen toki Jutilan persoonan tuntien pystyisi helposti loihtimaan esille. Mutta Juti itsekin tuumaa:

…”En halunnut kirjasta mitään paljastuskirjaa, vaan rehellisen kuvauksen siitä, millainen mun matka on ollut. Tässä kirjassa kerrotaan mun näkemys, miten asiat ovat menneet. Joku voi olla toista mieltä, mutta mää näen asiat tällä tavalla.”

On ihan kulttuuriteko, kun jääkiekon, suomalaisten kuninkuuslajin keisarista” on tehty tällainen teos. Jos jotain odotin enemmän, niin värikkyyttä, heittäytymistä ja luovuutta, siis Jutin persoonaa esille.

Jouko Varonen