Jyrki Lehtola Suomi 100

Suomi – juttuja

Erilainen kirja Suomesta

Jyrki Lehtola: Suomi 100, S&S 2017

Jyrki Lehtola (s. 1963) on suomalainen kolumnisti, joka on käsitellyt ajankohtaisilmiöitä ja julkisuuden henkilöitä kolumneissaan. Muistissa on Presidentin kanslia- televisiosatiiri, jonka kirjoittajana Lehtola oli. Lehtola on harvinainen kolumnisti, sillä hän tulee toimeen pääasiassa lehtikolumneilla.

Kolumnistin otteella hän käsittelee tässä kirjassa Suomen historiaa ja lähihistoriaa, jopa tuntemattomia henkilöitä. Kyllä maamme historiallisiin vaiheisiin vaikuttaneet henkilötkin käsitellään, mutta persoonallisella tavalla, ei suinkaan niin juhlavasti ja puisevasti kuin 100-vuotiskirja usein vaatii. Kirja on aakkostettu, joten sieltä löytyy moni ajan ilmiö helposti.

Amanda, Havis

Haasteellisella tavalla monitulkintainen symboli Helsingille. Kauppatorin rannalla sijaitseva lokkien läpiulostama suihkulähde, jonka keskellä seisoo Helsingille ominaisten merileijonien ympäröimänä alaston pariisilaisnainen, jolla silloin tällöin on yllään erilaisia alkoholilta tuoksuvia hattuja. ”

Mikä ettei. Kolumnisti löytää kotimaastamme hassuja juttuja, jopa työelämästä ja ihmisten käytöksestä. Joskus onkin hauska lukea vähän ”järkevämpää” tekstiä, kun on tottunut televisiouutisista ja ajankohtaisohjelmista tuttuun kapulakieleen. Sillä paljon on maassamme ruotimisen aihetta, jos oikein järjellä ajatellaan.

Mies, suomalainen …Suu auki se maailmaa katsoi. Se ei osannut laittaa suutaan  koskaan kunnolla kiinni, ja siitä on kuvia, paljon kuvia, joissa sillä on joku nainen vierellään, ja se nainen on panostanut Vuittonin laukkuun…mää rukoilen että aito, mää rukoilen, että aito…”

Kiva kirja. Lueskelen sitä vielä toisenakin päivänä. Joskus on hyvä päästä todella suomalaisuuden juurille. Vaikka toisaalta, olis sitä nyt saanut vähän kunnioittaa perinteisiä arvoja, he he.

Jouko Varonen

 

Vastaa