Kaappipeikot, Heiki Vilep/Ott Vallik

Siisteyden ABC

Villiä mielikuvitusta

Heiki Vilep/Ott Vallik: Kaappipeikot, Kaappipeikot ovat täällä taas, Kaappipeikot planeetta x:llä, Lector kustannus

Siisteydestä on lapsille puhuttu monella tapaa  kuten hyvistä käytöstavoista. Heiki Vilep on vetäissyt oikeasta narusta, kun on marssittanut kaappipeikot avukseen. Yleensä kaappipeikot ilmestyvät unen horteessa lapsille ja pelottelevat heidät suunniltaan, kunnes siisteysongelma on hoidettu pois päiväjärjestyksestä ja peikot kadonneet. Jostakin syystä lapset huomaavat herättyään, että huone on tullut siistiksi vaikka kaappipeikot olivat luultavasti unta.

Yhtä suuri ansio kuin Vilepin tekstille, on annettava Vallikin mielikuvitusrikkaalle ja hauskalle kuvitukselle. Lienee totta että nykylasten kanssa ei pure enää muu kuin shokkihoito. Siihen nämä kirjat pystyvät, totta vie.

Mutta kirjasarjan toisessa osassa mennään rakennustyömaalle. Ne kun yleensä voivat olla todellisia romuläjiä ja kauhistuksia ympäristölleen. Joku työnjohtaja on voinut nähdä tästä tekstiä jopa yleisönosastoilla. Ja ketkäs muut lähtevät asialle kuin kaappipeikot, kunnes heidät kukistetaan yhteisvoimin. Ja voi ihmettä ja heipparallaa. Kun työnjohtaja herää nokosiltaan, on työmaa mallikelpoisessa järjestyksessä ja pölyt pyyhitty.

Sarjan kolmas osa on jo vähän utopiaa, kun eletään kaukana tulevaisuudessa, jolloin voidaan hurauttaa vieraalle planeetalle tuossa tuokiossa. Ja tietysti lapset heittelevät roskia pitkin avaruusalusta, nukahtavat ja kohtaavat, kuinka ollakaan, vanhat ystävänsä kaappipeikot.

Kiinnitin huomioni kirjasarjan kuvittajan Ott Vallikin mielikuvitusrikkaaseen ja humoristiseen tapaan lähestyä Vilepin aihelmia. Vilep tietysti on koko homman sepittänyt, mutta kuvittajan osuutta siinä on reilu toinen puoli.

Pitäähän sitä lapsille ja aikuisille puhua siisteydestä. Se kun tahtoo olla monessa perheessä vähän äidin hoideltava asia ja lapset ja isä siitä viis veisaavat.

Jouko Varonen