Kai Hyttinen: Vaeltaja, (2CD) , Valitut Palat Kustannus

Varmoja hittejä joka vuodelle

Mies, joka etsi suuntaansa

Kai Hyttinen, Vaeltaja ( 2 CD), Valitut Palat Kustannus 2021

Kai Hyttinen on kansan mieleen. Itselleni muistuivat suosikit Dirlanda, Varpunen, Kurki, jne. etsimättä. Juke-boksini alkoi jo yskiä muutaman laulun kohdalla ( Hyttistä oli kuunneltu niin paljon), mutta siitä selviytyi puhtaalla pyyhkeellä ja raikkaalla vedellä (kuivata ja pestä levyjä ei saa raitojen suuntaisesti).

Jotakin luonnonläheistä ja syvempää teki Hyttisen mieli kuitenkin puuhata nelikymppisenä, kun keikkaelämä näytti puuduttavia puoliaan. Niinpä siitä eräopaskouluun ja Kilpisjärvelle tätä ammattia harjoittamaan. Taisi matkaan tulla myös kanttoriopintoja, teatteria, sun muuta. Mutta tunturi-Lapin perukoilla sattuivat Timo K. Mukan runot hollille ja mitäs muuta kuin taas levyttämään. 

Yleensä Hyttinen lauloi takuuvarmoja ulkomaisia hittejä hyvin suomennettuina ja ura nousi aina plaaniin, kun uusi kiva biisi myi vähintään kultaa.

Omassa mielessäni Hyttinen on niitä takuuvarmoja viime vuosisadan loppupuoliskon mestareita, joka ei petä vaikka minkä ”letun” kuuntelisi. Noista Mukka/Chydenius – lauluista en ehkä ollut niin tietoinen, mutta kohderyhmänsä ovat varmaan löytäneet. Mukkahan oli se Orajärven kasvatti ja Lapin sexus, joka sanoi kriitikoille, että ”eipä teillä ole siipiä”.

Kyseessä on arvokas kokoelma Kai Hyttisen, mestarin ja klassikon lauluja, jokaiselta merkittävältä kaudelta. Hyttisellä on omaperäinen fraseeraus ja tunnistettava, uniikki äänenkäyttö.

Hänellä oli nuoruuden kautensakin lauluäänen suhteen, kuten Olavi Virralla tai vaikka Kari Tapiolla, mutta sen jälkeen löytyi oikea tatsi lauluun ja tuli karismaa yllin kyllin.

Hieno äänite on kysymyksessä. Ihan monumentti taiteilijalle, joka kyllä jatkaa työtään ihan sopusoinnussa itsensä kanssa. On sen verran tullut tietotaitoa elämästä.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen