Naisvankien ymmärtäjä tilittää
Tämä on paras ammatti minulle
Kaisa Tammi: Naisvankilan pomo, WSOY Kustannus 2022
Joskus joku impulssi voi merkitä elämänuraa. Näin koki kirjan kirjoittaja Kaisa Tammi, kun hän joutui ottamaan vastaan naisen, joka oli surmannut miehensä yhdellä puukoniskulla ja jättänyt pahoinpitelijänsä verilammikkoon kotiin rauhallisesti nukkuvan vauvan kanssa.
No, lehdet tietysti repivät tämmöisestä otsikoita, mutta Tammi näki naista riisuessaan mihin häväistykseen ja väkivaltaan nainen oli joutunut koko parisuhteensa ajan. Siitäpä hän oivalsi, että hänestä tulee kärsivien naisten puolustaja.
Lähiö, jossa kirjailija varttui, oli levoton ja poliisi oli ainainen vieras naapurustossa. Mutta sitten onnisti. Äidin kanssa sovittiin, että tytär keräisi rahaa omalla työpanoksellaan ja äiti ottaisi velan vaihto-oppilaskulujen peittämiseksi. Mitäs muuta kuin amerikoihin. Ja onni oli mukana. Vuoden päästä palasi kotiin ruskettunut tyttö englannin kieli hallussa.
Ilmaisutaidon lukio ja psykologiopinnot vahvistivat tietä vankeinhoidollisiin tehtäviin. Pianpa alkoi ura vankilapsykologina ja huipentui arvostetuksi vankilanjohtajan pestiksi. Naisasiaa ei ”pomo” ole unohtanut. Se sai hänet lähtemään uralle.
…”Kun kesällä 2006 luin suunnitelmaa vankeinhoitolaitoksen uudistamisesta, olin järkyttynyt…vangit oli tarkoitus jakaa viiteen eri aluevankilaan. Naiset oli sivuutettu uudistuksessa kokonaan. … Ryhdyin vastustamaan naisvankien hajasijoittamista äänekkäästi”…
Itkuhan siinä tuli kun todellisuus selvisi. Maailma on miesten, jopa miesvankien. Nainen on ikuinen kärsijä. Kaisallekin sanottiin, että olet liian nätti tähän miesten maailmaan.
Mutta siihen tuleva vankilanjohtaja ei suostunut. Pidin tästä kirjasta. Jotenkin koin Tammen ajatuksenjuoksun oikeaksi. Miehet dominoivat liikaa jopa vankilamiljöissä.
Kiitos satuttavasta ja sympaattisesta kirjasta.
Jouko Varonen
SARV:n jäsen