Kaita polku, Rauli Badding Somerjoen tarina, Siltala-kustannus 2018

Haikea juttu

Rauli Baddingin taival

Jukka Rajala: Kaita polku, Rauli Badding Somerjoen tarina, Siltala- kustannus 2018

Rauli Badding oli herkkä mies. Hän tykkäsi kirjastoista, hauskoista runoriimeistä, oivaltavista vitseistä, luovista ihmisistä, luonnosta, kotiseudun maisemista ja tietysti musiikista. Baddingin ura kulki kuoppaista tietä, kuten monella muullakin tähtiartistilla. Kun Rauli tapasi lopullisen naisystävänsä Paulan, oli nainen juuri pyyhkinyt nenäänsä parimetriseen kaistaleeseen vessapaperia. Vuoropuhelu, ja ihastuminen, alkoivat siitä kun Rauli tuumi Paulalle: – Anteeksi, neidiltä putosi nenäliina.

Somerjoen uran kannustajina toimivat mm. M.A. Numminen, Agents, Kristian, Antero Jakoila, monet taustayhtyeet ja musiikin ammattilaiset joita oli suursuosikilla useita.

Kirja voisi olla ”se tavallinen tarina” jos ei tietäisi Raulin erikoislaatua ja herkkyyttä. Somerjoki ei ollut rahan perään. Hän nautti elämästä, putosi välillä epäsuosioon, kun unohti keikoilta ”Fiilaten ja höyläten” – biisin. Oli tietysti monia muitakin syitä. Mutta paluu oli sitten sitä mahtavampi.

Viinaan ja sairauksiin yhdistetty elämä joutui lopulta viimeiseen kierteeseen. Tarina muistutti loppuvaiheeltaan mestari Olavi Virran tilannetta. Raulilla oli kumippaninaan ja suojelijanaan elämäntoveri Paula, joka kohulehtien mukaan läksi hakemaan Raulille lisää kaljaa, mutta todellisuudessa hakikin ruoka-annoksen ravintolasta. Palattuaan hän ei voinut muuta kuin kutsua ambulanssin.

Kirja sisältää paljon anekdootteja ja uutta tietoa Baddingin muusikkourasta ja elämäntaipaleesta. Sehän piti tietysti lukea tarkkaan ja samalla oli laitettava tabletti soittamaan Baddingin parhaita. Harvoin saa luettavakseen näin koskettavaa elämänkertaa. Yleensä julkkisten elämänkerroissa ohitetaan paljon ja vesitetään vielä enemmän, niin että jäljellä jää vain mielenkiinnoton ja ylistävä kokonaisuus fanikuvien kera.

Tämä kirja ei ole sellainen. Se porautuu Baddingin sieluun täydellä intensiteetillä.

Jouko Varonen