Kalastajan niksikirja, Ari Manninen

Kalastusniksejä joka lähtöön

Upea kalastuskirja

Ari Manninen: Kalastajan niksikirja, readme.fi 2018

Ari Manninen ei ole ensi kertaa asialla kalastuksen merkeissä. Hän on kirjoittanut satoja artikkeleita alan lehtiin ja muihin julkaisuihin. Tässä kirjassa on tosi hyviä niksejä esim. vapakalastukseen. Sen sijaan  ”passiivinen kalastus” ei kuulu tämän kirjan antiin. Ehkä verkoista, rysistä ja katiskoista kertoo joku toinen kirja.

Itsekin olen julkaissut alan lehdissä ja kirjoissa paljon kalastusaiheisia juttuja. Omat kokemuksenikin ovat lähinnä vapakalastuksesta, vaikka nuorena tuli kalastettua esim. rysillä haukia ja lahnoja niin että rysät repeilivät.

Manninen tuumii, että edellisestä teoksesta jäi paljon materiaalia ja näyttää todella, että vinkit ovat ”hyviksi koettuja” , joskus jopa yllättävän uusia. Esim. pilkkijän on hyvä tietää, että joskus ahvenparven jallittamiseen tarvitaan tapsi koukun ja pystypilkin väliin, tai onkimiehen ”varma paikka” on tukkinippujen lähellä, josta tulee aina. Manninen puuttuu myös kalastuskuvien tallentamiseen. Hänen niksinsä ovat tuttuja minullekin. Olen kerännyt kuvat Lapin tunturipuroilta ja Etelä-Suomen pilkkipaikoilta tai onkirannoilta ja tallentanut ne aina kahdelle ulkoiselle kovalevylle, niin että minulla on kuvista ”tuplat”, jos vaikka ulkoinen kovalevy sanoo sopimuksen irti. Sieltä on kiva ottaa materiaalia erälukemistojuttuihin ja lehtiartikkeleihin.

Kirjan kuvituksesta tosi isot plussat. Kirjan tekijä on antanut lukijalle parastaan. Kirja on hyvä ja hyödyllinen lukemisto näin heinäkuun ottikelejä odotellessa ja miksei muuhunkin aikaan, sillä järvitaimenkin ottaa vaikka aurinkoilmalla, kunhan on vain tuulenviriä. Kysymys on vain kalastajan osaamisesta.

Parhaat niksit ovat tosipaikassa keksittyjä. Kalastajilla on omaa tietotaitoa, joka on kullanarvoista kun lähdetään koittamaan ”siiman kireyttä”.

Jouko Varonen