Juhlavuoden näyttely Kalevala-korulla
Spektoliitin säihkettä, kullan kimallusta
Kalevala Korun 80-vuotisjuhlanäyttely, Lappeenranta, 12.19. 2018 – 31.3.2019
Muistui mieleen Lappeenrannan näyttelyä katsoessa taannoinen Kalevala Korun näyttely Retretissä. Lappeenrannan näyttely on ahtaampi eikä arvosta koruja niin paljon kuin kuuluisi. Liikaa levottomasti aseteltuja pahvihahmoja ja kuvakollaaseja.Toki on mukana tietoiskuja ja jopa videoesitysten kautta voi tutustua esim. korujen valmistukseen.
Kalevala Koru Oy on Suomen tunnetuin koruyritys jonka 80-vuotisjuhlia vietettiin vuonna 2017. Näyttely oli myös osa Suomi – 100 ohjelmaa. Korut ovat esillä kuudennen ja viimeisen kerran Lappeenrannassa, Etelä-Karjalan museossa.
Näyttely huomioi naisten rohkeuden, suomalaisen käsityön ja huipputeknologian, modernin korumuotoilun, ennakkoluulottoman yhteistyön, tulevaisuuden visiot, jne…
Kokemus oli tietysti pienissäkin tiloissa vaikuttava. Retretissä yhdellekin korulle oli metreittäin tilaa, joten korut saivat arvoisensa esillepanon. Luolastossa oli näyttelylle käytettävissä useita tilavia galleriahuoneita.
Nyt on esillä yli 200 korua kahdeksan vuosikymmenen ajalta. Näyttelyn eri teemat esitellään videoiden, valokuvien ja tarinoiden kautta.
Oma aikani oli tähän ensivisiittiin rajattu, joten tällä kertaa en ehtinyt perehtyä tarpeeksi näyttelyn antiin. Mukana oli kuitenkin huikeita koruja, joiden luo piti pysähtyä pidemmäksi aikaa. Niin oli myös laita, kun tutustuin Börje Rajalinin 1960 – luvun koruun ( hopea, kullattu hopea , spektroliitti). Mukana oli tietysti uusia innovaatioita ja jäin miettimään, että entisen korutaiteen, jopa alkuperäisten muinaiskorujen idea katoaa jo kauas horisonttiin.
Jouko Varonen
( SARV:n jäsen)
Design Börje Rajalin 1960 – luku
( hopea, kullattu hopea, spektroliitti)