Kalevi Korpi, Aika yhteinen mieleeni palaa, Valitut Palat

Kalevi Korven ihania

Pikkutilan pojasta kansansuosikiksi

Kalevi Korpi: Aika yhteinen mieleeni palaa, 2/25 CD, Valitut Palat 2020

Pikkutilan poika oli kylällä tunnettu laulutaidoistaan. Kun oli juhlan tynkää tai suurempaa tapaamista, kutsuttiin Kalevi laulamaan iki-ihanalla äänellään. Laulajan ammattiin opasti ensin kotkalainen Arvo Vainio. Myöhemmin tuli muita ohjaajia. Myös kontrabasso ja piano taipuivat sävelmiin Korven käsissä.

Korvesta itsestään tuli myöhemmin laulunope. Maanviljelys ei pidemmän päälle kiinnostanut ja Korpi alkoi esiintyä taiteilijanimellä Kari Metsä. Yhteistyö levytuottajien ja esiintymisten tiimoilta jatkui aina savikiekkokaudelta 70-luvulle asti. Väliin toki mahtui vähän ns. vasemman käden laulutaidetta, mutta vain vähän. Tämän kokoelman levytykset lukeutuvat Korven aarteisiin. Tässä ansiokkaassa kokoelmassa ( 50 esitystä) on 20 kappaletta 50 – luvun nostalgisia hittejä.

Korpi oli innokas erästelijä ja hän tarjosi usein ystävilleen riistaruokaa. Hänet tunnettiin myös herrasmiehenä ja seurallisena luonteena. Ikävä kyllä myös murheita riitti. Korven vaimo kuoli auto-onnettomuudessa ja Korpi itse sai vakavia vammoja mm. keuhkoihinsa.

Vielä rakastetun laulajan veri veti kuitenkin musiikin pariin ja se auttoi paranemista aina levytyskuntoon asti. Nyt julkistettu tupla-CD sisältää Korven parhaita ja täytyy myöntää että kuuntelin tenorin iki-ihania monen monta kertaa, jopa kymmeniä. Hän on yksi viime vuosisadan alun tärkeistä nimistä, joita sodat kokenutkin sukupolvi kuuntelee kosteaa silmänurkista pyyhkien.

Että mitä. Monipuolinen muusikko on monumenttinsa ansainnut. Semmoiseksi voi tätä tekniseltä tasoltaan upeaa tallennetta mainita. Joskohan sitä taas laittaisi saunan lämpiämään ja ajastimen rilahdusta odotellessa antaisi Kalevin laulella itsensä euforiaan.

Kuunnelkaa ihmiset korona-aikana musiikkia. Se saa tanssijalan vipattamaan vaikka vaimon kera ja suuret tunteet pinnalle. Korvenkin laulujen tarinat ovat myös osa opettavaista kansanperinnettä.

Sydämeenkäypää kertakaikkiaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen