Kalle Isokallio: Rauhantekijä Korhonen, Tammi Kustannus

Antaa robottien hoitaa armeijan hommat

Isokalliolla ne ovat aina sormet ajan valtimoilla

Kalle Isokallio: Rauhantekijä Korhonen, Tammi Kustannus 2021

Olipa kerran nyrkkikonepaja joka keksi innovaatioiden äidin. Nimittäin semmoisen robotin, joka kiinnosti suurvaltoja. He tilailivat härveliä tuhansittain ja tietysti sopimuksen sadannessa artiklassa, joka piti allekirjoittaa, luvattiin kaikki oikeudet ja paljon muutakin mm. Pentagonille.

No siitäpä tietysti kietaisi kirjan Kalle Isokallio, s. 1948, joka oli Nokian huippupomoja, peräti toimitusjohtaja ellen väärin muista, kun kriitikonrentulla jo unohtuvat silmälasitkin voirasiaan ja sitä rataa. Mutta on Isokallio velmu mies ja hänen varassaan ovat maassamme Arto Paasilinnan hirmuisen suuret saappaat.

Pitäähän sitä poliittista satiiria olla ja taitavat ihan visakortit iloisesti naukua kirjakaupassa kun uusi pläjäys odottaa lukijoita.

Isokallio on myös kolumnisti ja muistanpa hänet virnuilevana televisio-ohjelmien raatilaisena. Mikä lie hänet tiputtanut Nokiasta, siitä olen visusti hiljaa.

…”Washingtonissa, Pekingissä ja Moskovassa oli käynnissä eri skenaarioihin perustuvia arvioita siitä, mitä muut tavoittelivat. Kaikissa kaupungeissa päädyttiin samaan lopputulokseen, vaikkakin eri lähtökohdista. Eli siihen, että oman armeijan olisi saatava ensimmäisenä käyttöönsä kaikki se, mitä paja saa aikaiseksi”…

Tämä satiiri upposi aika kivasti minuun. Isokalliolla kun on tapana pistellä aikamoisia puraksia yhteiskunna ja koko maailman mahtavien perslihoihin.

Jatkele vain Kalle sujuvasti, tuumii Arto luultavasti pilven reunalla ja nyökyttelee kollegalleen. Isokallion proosassa pätee vanha Vennamon Veken lanseeraama sanonta. ”Kyllä kansa tietää”.

Olihan niitä ennen artopaasilinnoja, veikkohuovisia ja simohämäläisiä, mutta parempi luottaa vain, että Isokallio jaksaa vielä räpistellä wordilleen kivoja juttuja.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen