Karhumies, toim. Vesa Tuominen ja Esa Silender

Karhujen kanssa silmäkkäin

Sulo Karjalainen – petoeläinten auttaja

Vesa Tuominen-Esa Silander: Karhumies, Docendo 2018

Kuusamolainen Sulo Karjalainen ei ole mikään erakko-karhumies, kuten joku voisi luulla. Hän on kansainväliset yhteydet ja suomalaiset asiantuntijat tunteva mies, joka on ottanut elämäntehtäväkseen kärsivien metsän petojen auttamisen ja hoitamisen siihen kuntoon, että ne voi ”kotiuttaa” taas omaan elämänpiiriinsä.

Petoeläinkeskuksen perustaminen vaati jo suurempia satsauksia ja paperisotaa, jossa auttoivat Sulon hyvät suhteet suomalaisiin asiantuntijoihin. Itse presidentti Niinistö siteeraili Sulo Karjalaista uudenvuoden puheessaan, kun sanaili silmästä silmään katsomisesta ja yhdisti sanomansa myös maahan tulleisiin henkilöihin, joilla on vaikeaa.

Karjalaisella on neuvoja myös niille, jotka kohtaavat karhun vaikka marjastusreissullaan. Hän tuumii, että missään tapauksessa ei pidä lähteä pötkimään karkuun ja katsekontaktia on vältettävä. Ne herättävät karhussa hyökkäysvietin. Jos metsässä kulkija joutuu emokarhun ja poikasten väliin, on tilanne vähän vaikeampi. Siitäkin on selvitty maltilla, joskin joitakin yhteenottoja on Suomessakin rekisteröity.

Hellyttäviä kuvia ja videoita miehen ja karhun ystävyydestä on levinnyt ympäri maailmaa. Petoläinkeskus ja Sulo kiinnostavat myös Hollywoodin väkeä. He tekivät vierailun paikan päälle ja tunnin vierailu venyi neljäksi tunniksi.

Pidin kirjan ”väljästä” taitosta, jossa kuvamateriaalille annettiin ansaittu arvo. Myös tekstit ovat lukijaystävällisiä ja aitoja.

Kirja esittelee karhut ja niiden luonteenpiirteet tarkkaan. Karjalainen tuumii, että karhut ovat luonteeltaan ”taiteilijoita” tai energisiä ”häslääjiä” ”juroista” puhumattakaan. Taiteilijakarhun työt ovatkin suuressa arvossa ja niitä tulee koko ajan lisää. Kirja on todella upea taltiointi karhumiehestä ja hänen ystävistään.

Sympatiat siirtyivät heti alkusivuilta sujuvasanaisen eläinten sielunelämän tuntijan Sulo Karjalaisen puolelle ja varsinkin karhun ja Sulon suudelmat kuvissa varmaan ovat lukijoiden mieleen kuten ne kohahduttivat Hollywoodin vieraitakin. Karjalaisen toive on, että hänen työlleen saataisiin hyviä jatkajia. Luulisinpa, että niitäkin ilmaantuu, vaikka Sulolla on poskiarvet merkkinä karhujen huonoimmistakin päivistä.

Jouko Varonen