Karhun morsian, Katja Törmänen

Upea tarina kirjoittajakouluttajalta

Viikinkiajan fantasiaa

Katja Törmänen: Karhun morsian, Like-kustannus 2018

Katja Törmänen (s.1971) haaveilee jo jatko-osasta menestystä saavuttaneelle kirjalleen, jonka alkusysäys oli novelli. Lopulta tarina laajeni lähes nelisataasivuiseksi fantasiatarinaksi, joka sijoittuu viikinkiajan Norjaan. Viikinkiyhteisö palvoi karhua ja karhu vaati heidän mielestään sen, että tiettynä aikana syntyneet ”onnettomat” tytöt uhrattiin kontiolle. Uhrausta yritettiin välttää keskeyttämällä raskaus, eli lähdettämällä. Jos tämä ei onnistunut, ja lapsi syntyi, oli hänen kohtalonsa tulla karhun morsiameksi. Kirjassa karhun morsiamia on kaksikin, Freydis ja Aslaug ja heidän elämäntarinansa yhdistyy ja risteilee niin, että kirjoittaja on jo kirjoittamassa jatko-osaa teokselleen. Itselleni tuli mieleen kirjaa lukiessa mm. amerikoissa suuriin painoksiin noussut Untinen-Auel, jonka jääkauden esihistorialliseen Eurooppaan sijoittuvassa kirjasarjassa oli samantapaisia juonellisia tehoja.

Törmäsen tekstinteko perustuu usean vuoden hiomiseen, joka tuotti tulosta ja kirjoituskilpailuvoiton. Tällainen esihistoriallinen fantasia on oma genrensä, jolla on paljon lukijoita. Törmänenkin elättelee toiveita käännöksistä ja mahdollisesta tv-sarjasta tai valkokanakaalle pääsystä. Se olisi luovan kirjoituksen opiskelijalle melkoinen saavutus.

Kirjassa on tietysti myös henkilökemiaa, jopa rakkautta ja syviä tunteita. Niinpä kun kaikki osaset ovat naksahtaneet paikalleen, on tuloksena mukaansatempaava lukuromaani. Törmäsen verbaalilla taidolla on mahdollista päästä pitkälle. Onnea vain matkaan.

Freydis ei kyennyt kääntämään katsettaan vanhan naisen silmistä. Jos Karhu ei saanut omaansa, jäät pettivät rekien alla, tulet loikkasivat hirsien nurkkiin, vilja ei kasvanut vaan mustui peltoon. Kala ui verkoista pakoon, hirvi pujahti nuolten läpi, keihäs ei pystynyt peuran pintaan. Miehet tulivat hulluiksi pitkillä pakkasilla, iskivät miekan veljensä rintaan ja silpoivat kätensä, puhkoivat silmänsä. Naiset hukuttivat lapsensa, lehmät lypsivät verta. ” …..  

Jouko Varonen

( SARV:n jäsen)