Kari Lumikero: Tätä en vielä kertonut, Tammi Kustannus 2021

Vimosen päälle muistelukset

Sotatanterilta Valcon kuvaputkitehtaaseen

Kari Lumikero: Tätä en vielä kertonut, Uutismiehen tilinpäätös, Tammi Kustannus 2021

…”Aki (Kaurismäki) saapui raivoisien suosionosoitusten saattelemana saliin, hakeutui ensimmäiselle riville varatulle paikalleen Suomen tasavallan virallisen edustajan viereen ja sanoi suurlähettiläälle: ”Herätä minut, kun kutsutaan lavalle.” Kaurismäki poltteli seremonian ajan lavalla tupakkaa, ja meidän paikalla olleiden mieleen jäi ohjaajan käytännönläheinen sovellus tuhkan karistamiseksi: suoraan tuulitakin hihaan!”…

Lumikero on ollut monessa mukana, eivätkä jutut ehtyneet vielä kokonaan, kun menestykseksi noussut ensimmäinen muisteluskirja ostettiin nopsasti kustantajan käsistä. Niin on mies tullut tutuksi kaikista esiintymisistään mm. telkussa, että voi arvata suomen kansan kiinnostuksen. Kustantaja taas pyyteli, että olisiko Karin isolle muistitikulle jäänyt vielä jotakin uutta, kirjallista makupalaa varten. No, sehän sovittiin dead line ja siihenpä mennessä tavoiltaan täsmällinen Kari kiikutti heille tarvittavat liuskat kirjaa varten.

Lumikero kertoo esimerkiksi Valcon kuvaputkitehtaasta, jonka romahtaminen maksoi Kalevi Sorsalle Suomen pressan vakanssin.

Mukaan mahtuu tarinointia Timo Koivusalon elokuvan ”Rentun ruusu” tapahtumapaikoilta. Jukka Kuoppamäen sukutaustasta, julkituodaan mm. seikka, että sukuun mahtui äidin puolelta itse Sakari Topelius. Berliinin muurin viimeisistä vaiheista ja Saksojen yhdistymisestä pakistaan. Lumikero oli paikalla aina, kun jotain merkittävää ja historiallista tapahtui.

No siinähän vilskahti tunti jos toinenkin tämän juohevan tarinamiehen juttuja lueskellessa. Kertoi suunnitelmista tehdä Ahvenanmaasta urheilukalastajien paratiisi, kun haukea löytyy sopivilta paikoilta vaikka satoja yhdellä reissulla.

Mukana kalareissulla oli itse ”haukipaavi” Jan Eggers, joka vilautti lukuja omilta reissuiltaan Ahvenanmaalle ( 17 haukea varttitunnissa ja toistasataa haukea päivän aikana). Kun tietää millaisiä jötkyjä Ahvenanmaan hauet ovat, niin hattua on ”paaville” nostettava. Juttuhan varioi heillä monenmoisia teemoja kun kuulu guru ja Lumikero olivat matkassa. Turistiin mm. kalastuksen filosofiasta 1950 – luvun nuoruusvuosiin ja ahvenfileen hintaan.

Tämmöisessä jutustelussa on semmoinen teho, että se nostaa koronaa paossa olevan kriitikkoukon ”kartalle” ja elämää voi jatkaa, kuin olisi juuri kiertänyt maailmaa sieltä sun täältä ja jutellut jonkun ulkopuolisen kanssa kahvikupposen ääressä.

Kiitosta kiitosta Lumikero.

Mitähän muuta sulla on vielä siellä tuhatteraisella muistilevyllä.

Anna vain palaa!

Jouko Varonen

SARV:n jäsen