Karin Smirnoff: Lähdin veljen luo, Tammi Kustannus 2021

Länsipohjan raadollista todellisuutta

Kuka pani ja ketä vai panivatko kaikki toisiaan

Karin Smirnoff: Lähdin veljen luo, Tammi Kustannus 2021

On se kumma, kun länsinaapurissa kiinnostavat sukurutsat, tapot, itsemurhat, insestit, huoraamiset sun muut niin halavatun paljon.

No Länsi-Lapin kertojat ovat olleet aina omanlaisiaan kertojia, aina ”Pohjoisen sexuksesta” Timo K. Mukasta lähtien. Kun julkaistaan kirja, joka on vähänkään pohjoisen törkyiseen inhorealismiin viittaava, niin jopa kansa lukee korvat hörössä. Ruotsissa tämä kirja palkittiin jo ennen ilmestymistään August-palkinnolla ja suitsutusta on riittänyt.

Toisaalta, on jo aikakin siirtyä ahdasmielisyydestä uudelle levelille. Kun amerikan renttukirjailijat ja -runoilijat Arthur Milleristä lähtien tekivät teoksia surkuhupaisesta elämäntavastaan, huoraamisestaan ja ryyppäämisestään, heidät kohotettiin klassikoitten joukkoon. Taisi Nabokovkin olla kovin suosittu kun kuvasi vanhan elostelijan suhdetta alaikäiseen tyttöön, Lolitaan.

Pistivät vaikka vasemmalla kädellä runoja huoristaan ja kännisekoiluistaan, niin sehän oli globaali menestys ja best-seller – osastoa.

Kyllä Smirnoff osaa saman tyylin kuin Mukka, mutta paljon proosallisemmin. Mukalla oli mukana lyyrinen ja maaginen pohjavire. Smirnoff keventelee tunnelmaa sarkastisella stressihuumorilla jopa niin, että saa tyttöparalle myös jonkunlaisen loppuidyllin elämäänsä.

Kerrotaan, että pohjoisen kovetut taiteilijat kutsuivat etelän arvostetut kriitikot pippaloihin Reidarin taiteilijahuvilalle. Siellä oli kirjailijaa Mukasta lähtien ja kuvataiteilijaa Palsasta Reidariin. Ensimmäinen ohjelmanumero etelän hienopieruille oli kuulemma homostelunäytös. Et siltappaa. Taisi monokkeli tippua aristokraattien nenältä. Mukka sanoi muistaakseni klassiset sanansa kriitikoille: – Mutta eipä teillä ole siipiä.

No, asiaan kriitikonrenttu. Smirnoff nostaa ainakin tekopyhyydet ja mustat sukusalaisuudet tikun nokkaan. Usein ihmiset elävät koko elämänsä ”apina selässään” jos ovat esim. erehtyneet paneskelemaan siskon kanssa. Jopa murhia on tehty tällaisten asioiden vuoksi. Lienee jokaisella suomalaisella mustia salaisuuksia joita salaillessa menee koko elämä pilalle. Pohjoisessa tällaiset sisäsiittoisuudet ovat tuiki tavallisia, tuumi eräs väärttini jostakin napapiirin yläpuolelta.

Noh, mitä minä nyt. Hienostunut kriitikko.

Lopetan jorinani tähän.

Vittu.

Kiitos ja anteeksi Karin.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen