Karin Smirnoff: Viedään äiti pohjoiseen, Tammi Kustannus 2022

Pohjoisen elämä on täynnä ylläreitä

Smirnoffin omintakeinen jatko menestyskirjalle

Karin Smirnoff: Viedään äiti pohjoiseen, Tammi Kustannus 2022

Sehän on niin, että pohjoisen elämäntapaa ken kuvaa, sen pitää unohtaa ns. normaali kielioppi. Pitää myös vetäistä matto kaikkien etelän hienostelijoiden jalkojen alta. Tekstin pitää olla brutaalia, inhorealistista ja pakoin väkivaltaa tai kuolemaa halveksuvaa.

Pitää olla uskonlahkojen puristavaa otetta ja ihmisarvoa halveksivaa dominointia. Eroottisuutta pitää viljellä ja mieluummin semmoista, joka saa etelän ”huippukiva” – tytöiltä ja pojilta paskat solahtamaan housuun heti alkumetreillä.

Pohjoisesta on lähtenyt ilmoille ja etelän kulttuuripiirien ihmeteltäväksi autenttista kerrontaa, jota uskalletaan höystää myös lipan alta keksityllä.

Kun etelän kriitikot menivät vierailulle Reidar Särestöniemen luo, olivat kuulemma paikalla myös Kalervo Palsa ja Timo K. Mukka. Kun kriitikot asettelivat vasta monokkeleita kohdilleen, niin kaverukset, nämä pohjoisen miehet, pistivätkin alkajaisiksi vierailleen raskaan sarjan homostelunäytöksen.

Tässä kirjassa lähdetään viemään äitimuoria kotiseudulleen, pohjoisen syrjäkylän multiin. No sielläpä tulee vastaan tuikituntemattomia serkkuja ja sitä rataa. Kertomus soljuu ja räiskähtelee. Ei ihme että taas kerran pohjoisen kirjailija on löysyttänyt ns. arvokkaan kirjallisuuden kriteereitä ja etelän kirjakaupoissa visat vinkuvat.

Hyvä kirja. Eipähän ole mitään tekopyhää lässytystä. Itse kyllä entisenä susirajan ja pohjoisen opettajana ymmärrän sen, että suuri tuska synnyttää suuria kirjailijoita ja taiteilijoita. Lapsuuden kurjuudessa kylvetään siemen, joka puhkeaa joskus aikuisena kukkaan, joskus rujollakin tavalla.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen