Kaskisen kaunista tekstiä

Perinteistä joulua

Runoja kynttilän loisteessa

Kuurapuut, lasten silmät

Anna-Mari Kaskinen: Joulun iloa, runoja, Kirjapaja 2016

Anna-Mari Kaskinen on perinteisen ja kauniin runon taitaja. Joulusta hän huomaa kynttilän liekin yössä, puut valkoisine pukuineen, roudan kahleiden murtumisen, enkelin siiven jossakin lähellä, linnun askeleet valkoisella hangella, ensimmäisen kynttilän syttymisen, tähtitaivaan ihmeet, rakkauden ja lämmön syksyn synkkyyden keskellä.

Kynttilä on merkki suuremmasta,

kirkkaasta valosta valtavasta,

säteily sammumaton.

Kynttilä on viesti ikuisuuden,

tervehdys suuren salaisuuden,

sen, joka oli ja on.”

Anna-Mari Kaskinen ( s. 1958) tunnetaan mm. yhteistyöstään säveltäjä Pekka Simojoen kanssa. Tuotanto sisältää useita ns. lahjakirjoja, mutta romaaneitakin löytyy Kaskisen tuotannosta.

Kotimaa-lehden kyselyssä sai Kaskinen naisista eniten mainintoja, kun etsittiin henkilöitä, ” jotka avaavat kirkolle uusia näkymiä”. Huolimatta ”lahjakirjailijan” maineestaan, saa Kaskinen sisällytettyä runoihinsa paljon siitä joulusta, joka meillä kaikilla on lapsuuden muistona mielessä. Jopa kiireen ja hälinän keskellä tällaiset runot rauhoittavat ja luovat joulumieltä.

Joku on kulkenut tästä,

tunnen ja aavistan.

Joku on kuiskannut sanan

lempeän, hoitavan.”…

Ihminen tarvitsee joulun tunnelmia ja harrasta joulumieltä.

Valitettavasti jouluun kuuluu myös kiire, maailman väkivalta, surulliset uutiset pakolaisista, valtakunnan taloushuolet, jotka heijastuvat suuresti myös köyhimpien ja kurjimpien elämään. Mutta näistä asioista kertovat toisenlaiset runot.

Jouko Varonen

Vastaa