Kätkö, Otava 2018

Lauttalan latauksen jälkipyykki

Hivenen puiseva dekkari

Jari Salonen: Kätkö, Otava 2018

Lauttalassa murtauduttiin Mor Dór – nimiseen kultasepänliikkeeseen. Saaliikseen tekijät saivat jalokiviä, kultaa, hopeaa ja joukon valmiita koruja.”

Homma alkaa selvitä vähitellen, kun komisario Zetterman tutkii asioita. Vanhassa hylätyssä kaivossa on suunnattoman kallis Rolex – kello, mutta se on vasta alkua. Kohta alkaa kaivinkoneen kauhassa nousta ihmiskalloja ja kokonainen rikoskopla, joka katosi ryöstön aikoihin teille tietymättömille.

Lueskelin ”väkisin” dekkarin kesälukemisena, koska sen tyylikeinot ovat vähissä ja kieli enemmänkin sanomalehtiartikkeleihin sopivaa kieltä. Jos vertaisi hommaa vaikka Reijo Mäen tai Matti-Yrjänä Joensuun dekkareihin, siitä puuttuu tärkeitä pointteja. Mäellä on railakasta huumoria ja Joensuu puuttui aikanaan myös rikollisten sosiaaliseen tilanteeseen.

Kirja junnaa paikallaan, varsinkin keskivaiheilla, sekä harrastaa toistoisuutta. Salonen jää dekkarillaan reilusti alle suomalaistenkin dekkareiden keskitason. Zetterman on tietysti vähän antisankari ja pehmomies, jos häntä vertaa moneen muuhun dekkarisankariin.

Neuvoisin Salosta etsimään vielä railakkaampaa ja omaperäistä tyyliä tämän päiväkirjanomaisen ja toimittajatyylisen tarinoinnin sijaan. Huumorin pilkahduksetkaan eivät olisi pahitteeksi. Edes inhorealismi ei nosta tätä dekkari liitoon.

Portaisiin johtavassa käytävässä otettu kuva oli mustavalkoinen ja hieman rakeinen, mutta se paljasti selvästi Uudistuvan vuosia jatkuneen juomisen jäljet. Vaikka vartalo oli hoikka, kasvot olivat viinan turvottamat ja ilmeisesti avunhuutoon avatusta suusta puuttui useampikin hammas.”

Kirjasta puuttuu siis se jokin, joka saa lukijan innostumaan, kukaties fanittamaan Salosta, joka on saanut jo kolme julkaistua kirjaa aikaiseksi.

Jouko Varonen