Katri Merikallio, Tarja Halonen, Erään aktivistin tarina, Into Kustannus

Tarja huolehti kaikista

Ruohonjuuritasolta vaikuttajaksi

Katri Merikallio:Tarja Halonen, Erään aktivistin tarina, Into-Kustannus 2020

Mikä se settlementtiliike on, tuumi Tarja nuorena, kun häntä pyydettiin jäseneksi tähän auttajajärjestöön. Pian Haloselle selvisi, että liikkeen tarkoitus on jelppiä monia vähemmistöryhmiä, aina roskalaatikkomiehistä eri tavalla suuntautuviin.

Halosta on mainittu taustahahmoksi, joka teki työtä vaikkapa liekkihotellin perustamisen puolesta asunnottomille tai maamme romanien tilanteen helpottamiseksi. Häneltä on kyselty yhtä ja toista omaan suuntautumiseen tai henkilökohtaiseen taustaan liittyvää, mutta ne hän mieluusti pitää omana tietonaan, juttelee mieluusti tärkeistä asioista kuten maailmanlaajuisista ongelmista esim. YK:n pääsihteerin kanssa.

Teatteritaide kiinnosti Halosta suuresti. Tietysti osallistuvat teatterit olivat kaikkein lähinnä hänen sydäntään. Teatterilaisten Hurja joukko” – ryhmän tukijanakin hän toimi. Nuoret teatterilaiset veivät taidettaan myös lähiöihin ja puistoihin.

Tarja kun oli koulutukseltaan lakimies, niin tietysti siitä oli suuri apu tällaiselle kokeilunhaluiselle ryhmälle.

Kun Halonen, punatukkainen naisulkoministeri 1990 – luvulla nousi tietoisuuteen myös maailmalla, se oli oivallinen tilanne viedä ihmisoikeusasiaa eteenpäin. Ja tietysti hän otti asian omakseen keskusteluissa ja jopa käytännön toimissa.

Naisasia oli lähellä Halosta. Hän tuumi jopa, että ”kun on mahdollista, nimitän virkaan naisen”. Siihen aikaan kun miehet dominoivat tärkeitä virkoja ja päättämistä.

Hyvä kirja mielestäni. Olen lukenut Halosen johtamistavasta kriittisempää tekstiä, mutta sepä noista. Presidenttikauden kritiikkiä toki kansalta kuultiin:

…”Olisin toivonut terävämpiä kannanottoja erityisesti Kiinan ja Venäjän ihmisoikeustilanteista”…

…”olisi toivonut uudessa tilanteessa reippaampaa ja räväkämpää arvojohtamista”…

Ja kellohan käy jo seitsemää, kun lopettelen ”punatukan” opuksen tutkimista. Itselleni on jäänyt Halosesta positiivisia tuntemuksia mielen kovalevylle ja varmaan monelle muullekin, ei vähiten naisille.

Hyvä Tarja, kertakaikkiaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen