Hyönteisbongarin helmi
Kirjoverkkoperhosesta kimalaiskuoriaiseen
Kari Kaunisto & Veikko Rinne: Hyönteisiä Suomen luonnossa, Otava Kustannus 2021
Johan siinä aluksi, kun 100 hyönteislajia saa esittelynsä ihan värikuvin ja tekstein. Kirjan tekijätkin ovat kunnon luontomiehiä.
Itse olen liikkunut 750 – millisen putkeni kanssa tuolla paahtavassa helteessä aina pieniä jaksoja kerrallaan. Tosin kuvaajakaverini sanoi, että esim. perhosia on paras kuvata metsäpoluilla ja metsäteillä, kun ilta alkaa siintymään viileämmäksi ja kukkia ja kasvustoa ei ole raivattu pois.
Kirjan tekijäpari tuumii:
…”meitä hemmotellaan nykyään lähes vuosittain toinen toistaan upeammilla tunnistuskirjoilla. Tämän kirjan tarkoituksena on antaa lukijalle tietoa niistä tekijöistä, jotka aiheuttavat meneillään olevaa muutosta hyönteislajistossamme, sekä innostaa syventymään ja tutkimaan monimuotoista hyönteislajistoa ympärillämme”…
Kyllähän sitä satalukuisen määrän perhosia ja hyönteisiä oppii tuntemaan varsin nopsasti kun usein niityillä ja varjoisemmilla metsäpoluilla liikkuu. Mutta pointti näyttää olevan se, että vuosi vuodelta lajisto harvenee ja oikein sydäntä lämmittää, kun joku vanha tuttu ilmestyy näkyville monen vuoden tauon jälkeen. Nokkosperhosellekin jo povattiin sitä sun tätä, kun kuulemma tuli idästä tulleen karttaperhosen kautta pöpö, joka vei esiintymiset yhden käden sormin laskettaviksi jos sitäkään.
Hyvä kirja. Motivoi lapsia ja nuoria luonnon pariin. Kuvatkin ovat kivoja, joskin väliin tavanomaisia. Mutta mestarilaukaukset sikseen.Tarvitaan kunnon tunnistuskuvia.
Nyt on hellettä lähes 33 astetta, mutta tänäänkin vietin hetken perhospolulla ja eikös kirjoverkkoperhonen istui jämäkästi lehdellä ja poseerasi pelotta. Pienikin perhos-/ötökkäreissu kannattaa. Jos helle alkaa huumata niin kiiruusti metsän varjoon.
Että mitä. Hyvä ja luontoretkille motivoiva kirja.
Kiitos Karille ja Veikolle
Jouko Varonen
SARV:n jäsen