Keisari Aarnio Huumepoliisin uskomaton tarina

Keisari” Aarnion tarina

Toimittajien uskalias työ

Minna Passi ja Susanna Reinboth: Keisari Aarnio, Huumepoliisi Jari Aarnion uskomaton tarina, HS-kirjat 2017

Jari Aarnio valittiin nuorena vuoden poliisiksi ja hän nousi päälliköksi Helsingin huumepoliisiin. Poliisin riuskat otteet huumeiden kitkemiseksi lisäsivät Aarnion karismaa ja oletettavasti poliisimiehen maine kasvoi siinä määrin, että häneltä meni sekaisin poliisimiehen ja huumeparonin homma. Niinpä miehelle lätkäistiin pitkä vankilatuomio mm. huumekaupoista.

Passi ja Reinboth ovat tutkivia jounalisteja ja haastattelivat satalukuisen määrän juttuun liittyviä henkilöitä. Aarniota he eivät saaneet haastateltavaksi. Sen sijaan Reinbothille tuli uhkauskirje liiasta sekaantumisesta juttuun.

Aarnion mainetta sankaripoliisina lisäsi tapahtuma, jossa hänen pihalleen heitettiin kranaatti, jonka Aarnio onnistui kuitenkin eliminoimaan. Vähitellen huumepoliisia ja Aarniota alettiin epäillä rikoksista ja Aarnio hankki puolelleen luottotoimittajia, joiden mukaan kyse oli ajojahdista.

Hashistynnyrijutun yhteydessä tuli tutuksi henkilö, jota nimitettiin ”Pasilan mieheksi”. Myöhemmin hänet yhdistettiin Aarnioon. Aarniolla oli avustajia, mm. rikollispiireissä liikkunut Saara ja rikollispomo Keijo Vilhunen. Mutta vastapuolellakin oli väkeä, kuten ”Malmin nainen”, joka paljasteli Aarnion huumebisneksiä.

Tutkijoiden huomio kiinnittyi myös Helsingin huumepoliisin tapaan toimia ilman uskottavaa valvontaa. Aarnio istuu nykyisin kakkuaan”, mutta yhä hänellä on ”karismaa” jota pelätään, sillä miehellä on paljon yhteyksiä rikollisjärjestöihin ja vaikutusvaltaisiin ystäviin.

Kirja on tietynlainen kooste Aarnio-jutusta ja toimittajat  joutuivat sitä supistamaan materiaalin laajuuden vuoksi. Opuksesta tuli 400 – sivuinen järkäle, joka on kyllä karua kerrontaa Suomen ehkä räikeimmästä rikosjutusta, joka koskee poliisia.

Jouko Varonen