Kesä 2019, Arboretum Mustila, kesäkuun kuudes päivä

Paratiisissa Arboretum Mustilassa

Kesän parhaita hetkiä taas kerran

– Jouko Varonen täällä, missä vaiheessa atsaleat rhodot?

– No etpä olisi voinut soittaa parempaan aikaan. Parhaimmillaan.

– Kiitos. Tullanpa sitten käymään.

Mitäs muuta kuin reissun päälle, me luontokuvaajat kun emme ole tottuneet aikailemaan. Ajeltiin nopsasti Elimäelle ja tietysti piti ensin käydä pirtsakoitten kahvilatyttöjen juttusilla. Jasmin ja Sanna olivat kuin ruusunnuppuja, hymy herkässä ja palvelualttiita viimeisen päälle.

Itsensä Arboretumin pomon, Jukka Reinikaisen, tapasimme terassilla. Oli oikein nuorekas ja ystävällinen mies, vaikka tietysti sesonkiaikaan kiireitä pukkaa.

Reinikainen kertoi, että Arboretum Mustilan perusti vuonna 1902 valtioneuvos A.F. Tigerstedt istuttaessaan ensimmäiset puulajit sinne. Tänään alue on kohonnut lajissaan ainutlaatuiseksi puu- ja koristekasvien kokeilualueeksi koko Pohjois-Euroopassa.

Mittakaavaa Arboretumille antaa tieto, että siellä on lähes 100 havupuulajia , 200 lehtipuulajia, 150 lajiketta alppiruusuja ja atsaleoja, lukuisia pensaita, köynnöksiä ja perennoja eri puolilta maapalloa. Alppiruusuilla on paras kukinta-aika kesäkuussa, jolloin tuhannet pensaat pukevat metsänpohjan värikkääksi kukkamereksi.

Läksimme tapamme mukaan tallustamaan kohti atsaleapuistoa, joka on ensimmäinen paratiisimainen kohde reiteillä, joita voi valita useasta kilometristä vähemmän vaativiin. Niinpä polku sopii myös liikuntarajoitteisille ja näky antaa virtaa niin paljon, että sitä riittää enemmän, kuin kymmenestä etelänmatkasta.

Toki piti ottaa kahvion mainioita leivonnaisia oikein tupla-annokset kun tultiin metsästä.  Tuoreita ja maistuvia kuin konsanaan huippukokkien tekemät gourmet-luomukset. Terassilla oli myös sosiaalista kanssakäymistä iloisen keskustelun merkeissä.

Ajeltiin kohti Lappeenrantaa. Mieli ihan teki napsaista auton CD-soitin kiinni ja pistää virittää duetto tai pari, kun luontokuvaaja- toimittajat sattuivat olemaan myös musiikkiin erikoistuneita opettajia:

– On kesän kirkas huomen ja suvi suloinen…

Elisabet Varonen ( luontokuvaaja)

Jouko Varonen ( toimittaja SARV:n jäsen)

Museon johtaja Jukka Reinikainen

Kahvion herttaiset tytöt Jasmin ( mustissaan) ja Sanna.

Toimittaja-kuvaajat Jouko ja Elisabet

Atsaleapuiston huumaavaa väriloistoa