Kettujahti

Ollako vai eikö olla eläin?

Hulluja nuo ihmiset.

Eläinmaailmaa parilla tapaa

Jarkko Vehniäinen: Kamala luonto, Kettujahti, Arktinen Banaani 2016

Carnovsky&Rachel Williams: Yön ja päivän eläimet, Nemo-kustannus 2016

Jarkko Vehniäinen ( s. 1973) tunnetaan mm. sarjakuvistaan: Selviytyvätkö julkimot ( 2004), IsoVelli ( 2005), Pelkotehdas ( 2006) ja Julkimoes ( 2008). Kamala luonto-albumit tekivät hänestä itsestään julkimon ja monien eri lehtien strippimaakarin.

Kamala Luonto on elänyt monta vaihetta. Pieruhuumoristahan se alkoi. On jotenkin vapauttavaa nähdä sarjakuvia Suomen saloilta, joissa ilves, kettu ja näätä pierevät estottomasti ja nauravat päälle. Niinhän se lienee, että eläimen elämä on joskus kivempaa ja vähemmän rajoitettua kuin ihmisen.

Tässä uusimmassa ihminen saa eläimet toteamaan: ”Hulluja nuo ihmiset”. Eläinkaverukset nimittäin näkevät Duudsonit metsässä niinsanotusti munasillaan odottamassa vuoroa, kun Jarppi ensin istuu ilkosillaan muurahaispesässä.

Itselleni tuli vahva ”takaisin luontoon” tunne noistakin uusista stripeistä, joissa vilahtaa vielä masennusteema, joka johdatteli Kamalan luonnon uusiin ulottuvuuksiin. Toki eläimilläkin saa olla masennusta ja kun kaveri päästää oikein riehakkaan pierun tai kettu juoksee iloissaan ohi, on masennuskin menneen talven lumia. Mielestäni Vehniäinen löytää tälläkin kertaa eläinstrippeihinsä aforistista syvyyttä.

Yön ja päivän eläimet tutustuttaa lapsen tai miksi ei aikuisenkin sademetsän, Australian aavikon, Loch Lomondin järven, Andien vuorijonon, jäämeren, punapuumetsän, Siperian taigan, Serengetin lakeuden, Ganges-joen, Filippiinien koralliriuttojen, jne. maailmaan.

Mukana kirjassa on puna-viher-sini – linsseillä varustetut lasit, joilla kuvista voi löytää lisää yksityiskohtia. Muuten kuvat ovatkin pelkkää värien sekamelskaa. Kirjassa on haukattu mielestäni liian suuri pala kakusta, josta murto-osakin riittäisi lapselle. Lisäksi suuren kirjan tutkiminen ”taikalaseilla” on hivenen vaikeaa. Tietysti lastenkirjojen pitää ottaa vastaan ajan haasteita ja siinä on tällä kertaa onnistuttu.

Jouko Varonen

Vastaa