Kevätnäyttely Lappeenrannassa

Ikoneista lasten savitaiteeseen

Vierailulla kansalaisopiston kevätnäyttelyssä

Suunnistimme kansalaisopiston vuosinäyttelyyn, koska se on kaupungissamme, Lappeenrannassa, varma kevään merkki. Odotettavissa oli monenmoista taidetta aina ikonitaiteesta, lasinpalakoristeluun, tekstiilitöihin ja savitöihin. Ikonitaiteen osastolla tapasin Sari Pärssisen, joka on harrastanut alaa todella paljon, aina ulkomaisia opintoja myöten. Hänen suurikokoinen työnsä Orantti Jumalanäiti, Ennusmerkki erosi muista näyttelyn ikoneista paitsi suuren kokonsa, myös värikylläisyytensä ja taiteellisen vaikutelmansa ansiosta. Ikonimaalarit esittelevät itse tuotoksiaan kolmen päivän ajan, jonka jälkeen ikonit siunataan kirkollisesti.

Taidemaalareita oli esillä monilukuinen määrä ja jotkut olivat todella onnistuneet tallentamaan tunnelmia, jopa ihmishahmoja. Luontokuvien lisäksi kiinnostuin mm. maalauksesta, jossa poseerasivat kansantaiteilijat Irwin ja Vexi Salmi. Siinä oli jotenkin saatu kuvattavien luonne hyvin esille ja teos oli myös hallittu kokonaisuus.

Savitöitä oli tehty paljon ja myös lasten savitaide oli saanut oman osastonsa näyttelytilassa. Tekstiilityö-osastolla huomio kiinnittyi väreihin mm. sänkypeitoissa ja seinätekstiileissä. Oman osastonsa oli saanut keramiikkataide ja jossakin pajassa tehtiin parhaillaannkin taidetta värikkäistä lasinpaloista.

Kokonaisuutena näyttely tarjosi paljon katsottavaa, ja jos joillakin taiteilijoilla oli vielä mahdollisuus kehittää ilmaisuaan, oli mukana myös todella vaikuttavia töitä, joiden kautta voi ponnistaa jopa vakavasti otettavaksi kuvataiteilijaksi.

Itse johdin samaisessa opistossa joskus kirjoittajapiiriä ja totesinkin näyttelyssä, että valitettavasti kirjoittajat oli unohdettu tällä kertaa. Olisiko niin, että kirjoittajien ikärakenne on jo asettanut esteen tämäntyyliselle taiteelle.

Jouko Varonen

Kuvat:

Värikäs tyyny

Tiffanytaidetta

Tunnelmaa savitaideosastolla

Lasten savitaidetta

Lasinpalataidetta

Värejä tekstiiliosastolla

Irwin ja Vexi Salmi

Sari Pärssinen ja Orantti Jumalanäiti Ennusmerkki – ikoni.

 

Vastaa