Kuluuko tikan nokka loppuun?
Upea tieto- ja kuvakirja eläimistä
Kiehtovat eläimet, Docendo-kustannus 2018
Tämä on kirja, jota moni harrastelija ja pidemmälle ehtinytkin on odottanut. Teksteissä ja upeissa kuvissa käsitellään mm. eläinten syntymä ja kasvu, pariutuminen ja lisääntyminen, ravinto ja sen hankinta, vaellukset, levinneisyys, uhanalaisuus, vuodenajat, sekä elinympäristöt.
Itse hotkaisin kirjan yhdeltä istumalta ja totesin, että kovin puutteellisia ovat tietoni eläinkunnan ihmeistä, vaikka toimin vuosikaudet maakuntalehden luontotoimittajana. Toki tuli vastaani tuttujankin asioita, totta kai. Kirjassa on kyllä antia uusimmistakin eläimistä, kuten karttaperhosesta, joka tuli maahamme idästä viime vuosisadan lopulla.
Tietopankki kuuluu esim. jokaisen hyönteis-, perhos- ja lintuharrastajan kirjahyllyyn. Mitäpä tiesit esim. semelpariasta? No, sehän tarkoittaa sitä, että eläin lisääntyy vain kerran elämänsä aikana. Tällaisia eläimiä ovat mm. eräät perhoset, päiväkorennot ja surviaissääsket. Kaloista tähän ryhmään kuuluvat vaikkapa Tyynenmeren lohikalat, ja ankerias. Nisäkkäistä voi mainita jotkut pussieläinkoiraat. Rukoilijasirkkakin kuuluu näihin, sillä naaras syö koiraan parittelun jälkeen.
Aion lukea kirjan useampaan kertaan, että asioista jää kunnon muistijälki vastaisuuden varalle. Niinpä sijoitankin sen luonto-osastoon kirjahyllyyni. Monesti esim. lintukuvausreissuilla tarvitaan tällaista tietoa ja jutunjuurta, että ymmärtää lintujen käytöstä paremmin.
Kirjaa ovat olleet laatimassa pitkän linjan luonnontieteilijät ja kirjan tekijät: Lauri Lajunen, Esa Hohtola, Jari Peltomäki ja Jouni Pursiainen, joilta julkaistuihin teoksiin kuuluvat mm. Lintujen Oulu (2013), Kaiken takana onkin vesi (2014) ja Kiehtovat linnut (2016).
Pidin tiedon hyvästä ryhmittelystä, tiedottavasta ja selkeästä tekstistä, runsaista ja ammattitaidolla otetuista kuvista, sekä taitollisesta lukijaystävällisyydestä. Kirjasta lienee apua myös tietokilpailufriikeille.
Jouko Varonen