Kiinalainen juttu, Eero Paloheimo, Kiuas kustannus 2018

 

Utopistinen haave

Ekokaupunki Kiinaan?

Eero Paloheimo: Kiinalainen juttu, Kiuas kustannus 2018

Eero Paloheimo, tohtorismies, tunnetaan mm. vihreiden kansanedustajana ja ahkerana kommentoijana, mitä tulee ekologisiin asioihin, maapallon tilaan, ympäristöasioihin, jne…

Vuonna 2005 hän otti haaveekseen ekokaupungin toteuttamisen Kiinaan, tai paremmin kokonaisen ekolaakson suunnittelun.

No homma ei todellakaan ollut niin helppo toteuttaa kuin hän oli arvellut. Puheita ja kokouksia pidettiin. Syötiin kiinalaisia herkkuja, spekuloitiin ja pidettiin tiedotustilaisuuksia. Paljon akanoita jäi kouraan, mutta jyvät taisivat jäädä vähiin.

Kirja on kuitenkin suuntaa-antava dokumentti rohkean suomalaisen yrityksesta vaikuttaa suurvaltojen ekologisiin ratkaisuihin. Niinkuin Paloheimo tuumii, ehkä asia vielä nousee esille ja hänen viitoittamallaan tiellä joku jatkaa, ehkä suurvallatkin, joista suurimmat suhtautuvat skeptisesti maapallon ympäristöongelmien parantamiseen. Itse Yhdysvaltain presidentti on jossakin vaiheessa lukeutunut niihin, jotka tuumivat rahaa tarvittavan kipeämmin vaikka kilpavarusteluun, kuin konsanaan ympäristöasioihin.

Jos kirja ei ole niitä jännitteisimpiä ja joskus sen parissa nukahtaakin, niin Paloheimon eduksi on laskettava, että hän ei ainakaan kavahda yrittämistä. Piankin hän joutuu toteamaan, että kiinalainen kulttuuri on erilaista kuin suomalainen. Siellä väsytetään suomalainen mies utopistisine suunnitelmineen kokoustamisella, sanahelinällä ja näennäiskohteliaisuudella.

Paloheimon projekti kesti kymmenisen vuotta. Rahat menivät, ystäviä ja vihamiehiä tuli. Kiinalaiseen mentaliteettiin tutustuttiin. Päiväkirjamainenkin teos muistuttaa siitä, että suurvaltojen päätä ympäristöasioissa on vaikeaa kääntää. Hatunnosto Paloheimolle, joka taistelee tuulimyllyjä vastaan jatkossakin.

Jouko Varonen