Kiira, ehjäksi särkynyt, Otava 2018

Kaunis Kiira

Tyttö joka etsi itseään

Jere Nurminen: Kiira, ehjäksi särkynyt, Otava 2018

Kiira Korpi, maineikkaan jääkiekkovalmentajan tytär, omisti elämänsä luistelulle, tullakseen maailman parhaaksi taitoluistelijaksi. Mutta eipä Kiira arvannut, mitä parhaalta vaaditaan. Pitäisi olla huippuunsa treenattu ja valmennettu. Sellainenhan Korpi oli. Mutta pitäisi myös kestää paineita.

Toki tuli mainettakin ja palkintoja, mutta Kiira ei ollut koskaan tyytyväinen itseensä. Parempaa kohti täytyisi kurottaa. Suomalaiset odottivat aina sädehtivältä kaunottarelta voittoja tai ainakin mitaleita.

Usein kotikatsomossa kävi tuskainen kohahdus. Taasko se Kiira pyllähti? Mutta kukaan ei halunnut katsoa tähden epäonnistumisten taustoihin. Pelkkä kauneus jo riitti pitkälle. Lisäksi tarvittaisiin rentoutta, heittäytymistä, nauttimista. Niitä Kiira ei koskaan oppinut kunnolla.

Kehon kieli kertoi jo television katsojalle, että tyttöhän on masentunut. Mutta urheilijan elämä on rankkaa. Valmentajat uskoivat metodeihinsa. Pistettiin tehoharjoittelu päälle. Pantiin langanlaiha tyttö myös laihduttamaan. Kun tulosta ei tullut, alkoivat valmentajat liittoutua Kiiraa vastaan, ainakin henkisesti. Häntä pidettiin diivana, joka valitti vaivojaan turhan takia. Samaa hoki myös pettynyt sosiaalinen media.

Tuli hetki, jolloin Korpi tunsi olevansa särkynyt niin fyysisesti, kuin henkisesti. Kiira jätti karvaiden vaiheiden jälkeen uransa ja alkoi etsiä itseään. Se kannatti. Löytyi ihminen, Kiira. Korpi tajusi asettaa elämän arvot kohdalleen. Piti olla kiinnostunut muidenkin asioista, ei pelkästään omasta menestyksestä.

Tehoharjoittelu ja rankat treenit huippusuoritusten esiin saamiseksi olivat tietysti vieneet mehut tytöstä. Urheiluvammoja oli vaikka muille jakaa ja traumojakin oli riittävästi.

Kirja on nuoren taitoluistelijan joskus toistoiseksi ja puisevaksi menevä tilitys kilpaurheilun varjopuolista. Henkisesti hauras ei niitä kestä. Joku miljardööri lahjoitti kauniille Kiiralle urheiluauton, josta olisi pitänyt maksaa sikahinta Suomen valtiolle. Saman kohtalon autopalkinnostaan koki myös nuori mäkimies Toni Nieminen, joka kuitenkin putosi jaloilleen lyhyiden huippuhetkiensä jälkeen.

Kiira muistetaan urheilua seuraavan kansan keskuudessa aina kuvankauniina tyttönä joka usein mokasi suurkilpailuissa, itki haatatteluissa, mutta edusti suomalaista naiskauneutta ja sisukkuutta parhaimmillaan.

Jouko Varonen